Matematik öğretiminde dil ve kültüre dayalı problemlerin matematik kaygısına etkisinin incelenmesi - Kanbir, Sinan (My University, 2009)
MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE DİL VE KÜLTÜRE DAYALI PROBLEMLERİN MATEMATİK KAYGISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı dil ve kültür odaklı matematik eğitim problemlerinin öğrencinin matematik kaygısına etkisinin incelenmesidir. Bu çalışma aynı zamanda kültürler arası bir çalışma olarak düşünülmüş ve uygulanmıştır. Bu amaç doğrultusunda farklı eğitim kültürlerine sahip iki farklı ülke göz önüne alınmıştır ve öğrenciler üzerinde çeşitli uygulamalar yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Lise öğreniminin 10.ve 11.sınıflarına devam 290 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanması amacıyla geçerlilik ve güvenirliliği test edilmiş Matematik Kaygı Ölçeği orijinal versiyonu ile dil geçerlilik ve güvenirliliği test edilmiş Türkçe uyarlaması ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Amerika Birleşik Develetleri’ndeki Amerikalı ve Türk öğrenciler ve Türkiye’deki Türk öğrenciler olmak üzere üç farklı öğrenci grubu üzerinde uygulamalar yapılmış ve araştırma altproblemleri test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir.Grupların genel olarak karşılaştılmasında; A.B.D’de eğitim alan Türk ve Amerikalı Öğrencilerin matematik kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. A.B.D’deki Amerikalı öğrencilerle Türkiye’deki Türk öğrenciler ve A.B.D’deki Türk öğrencilerle Türkiyedeki Türk öğrencilerin matematik kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Buna ilave olarak A.B.D’de yaşayan Türk öğrencilerin ülkede yaşam süreleri ile matematik kaygı düzeyleri arasında da anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Grupların cinsiyet faktörüne göre karşılaştırılmasında; Amerikalı kız öğrencilerle erkek öğrencilerin matematik kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. A.B.D’deki Türk öğrencilerle, Türkiyedeki Türk öğrencileri matematik kaygı düzeyleri arasında cinsiyet faktörü bakımından anlamlı bir fark bulunmuştur. Her iki Türk grubunda kız öğencilerin matematik kaygısı yüksek bulunmuştur. Cinsiyet ve ülke ortak etkisi incelenmiş ve matematik kaygısı üzerine anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Eğitim kültürü açısından ders dışı matematik yardımı alma durmunun A.B.D ve Türkiye’deki öğrencilerin matematik kaygısı düzeyine olumlu yada olumsuz bir etkisi görülmemiştir.Aile durumları ile matematik kaygıları arasındaki ilişkiler incelenmiş; Amerikalı öğrencilerin ebevynlerinin ayrı veya birlikte olma durumlarının öğrencinin matematik kaygısı üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmamıştır. Grupların Anne ve babalarının eğitim düzeyinin öğrencinin matematik kaysına etkisi araştırılmış ve gerek A.B.D gerekse Türkiye’de eğitim alan öğrencilerin anne ve babanın eğitim durumları ile öğrencinin matematik kaygısı arasında analamlı bir ilişki bulunmamıştır. Anahtar Sözcükler: Çok Kültürlülük, İkinci Dilde Matematik Eğitimi, Matematik Kaygısı, Cinsiyet Farklılıkları, Aile ve Matematik

THE INVESTIGATION OF MATHEAMTICS ANXIETY BASED ON THE PROBLEM OF LANGUAGE AND CULTURE The purpose of this research is to analyse the effect of language and culture related math education on math anxiety of schoolchildren. At the same time this project has been thought and applied as a intercultural tool. In this respect, many surveys have been made on children with different educational background and culture. This project has been carried out on 290 students in their 10th and 11th grade from the USA and Turkey high schools. In order to collect data, the orginal version of reliability and validity Math Anxiety Scale and language reliability and validity Turkish version and Personal Information Form have been used. On the some Turkish students from the Turk and the USA schools and some American students from the USA schools some scales have been done and research sub-problems have been tested. General results of this research can be summarized as follows.Comparing the groups generally, not a meaningful difference has been reached for math anxiety levels among Turk and American students in the USA schools. Between the students of Turk and American schools, meaningful differences of math anxiety levels have been found. Comparing the groups relating to gender and math anxiety, not a meaningful difference has been found among American female students. But among the Turkish students in the USA and Turkish schools a significant difference has been found. Female students have been reached to have more math anxiety in the both groups. Different gender and different country effect have been inspected and not a significant relationship has been found over math anxiety levels. With respect to educational culture, to get an extracurricular math assistance does not have a positive or negative effect on the students math anxiety levels both in Turkey and the USA. With respect to family backgrounds, to have parents living together or seperated does not have any influence on math anxiety in the USA. In addition, the relation between parents educational background and math anxiety has been searched and not a significant difference has been found either in Turkey or in the USA. Key Words: Multicultural Mathematics Education, Bilingual Mathematics Education, Mathematics Anxiety, Gender Difference,Family and Mathematics
Keywords: Cinsiyet Farklılıkları; Eğitim_Matematik; Kaygı_Öğrenim ve Öğretim; Matematik_Öğrenim ve Öğretim; Öğretim Teknolojileri