Hemşirelerde Covid-19 korkusu ve örgütsel bağlılık - Çetinkaya, Ramazan (My University, 2022)
Tezin başlığı: Hemşirelerde Covid-19 Korkusu ve Örgütsel Bağlılık Öğrencinin Adı, Soyadı: Ramazan Çetinkaya Danışmanın Adı, Soyadı: Dr. Öğr. Üyesi Semanur Kumral Özçelik Programın Adı: Hemşirelik Amaç: Araştırma, hemşirelerde Covid-19 korkusunu, örgütsel bağlılığı ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma, Diyarbakır İlinde bir devlet hastanesinde çalışmakta olan 303 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, Kovid-19 Korkusu Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student’s t-test, One-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Pearson ve Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 32,9±7,42 yıl olup, %62’si kadın, %72,2’si lisans mezunu ve %39,6’sı 1 - 5 yıl arasında mesleki deneyime sahiptir. Hemşireler, Covid-19 nedeniyle çalışma hayatında yaşadıkları zorlukları en çok yeterli ücret alamama (%68) olarak belirtirken özel ve sosyal hayatında yaşadıkları zorlukları hastalığı aileye bulaştırma korkusu (%80,9) olarak belirtmişlerdir. Hemşirelerin Kovid-19 Korkusu Ölçeği puan ortalaması 19,75±7,27 olarak, Örgütsel Bağlılık Ölçeği toplam ve normatif, devam, duygusal bağlılık alt boyut puan ortalamaları ise sırasıyla; 2,72±0,59, 2,65±0,80, 2,89±0,78, 2,62±0,76 olarak bulundu. Çalışmada hemşirelerin Örgütsel Bağlılık Ölçeği toplam ve devam bağlılığı alt boyutundan aldıkları puanlar ile Kovid-19 Korkusu Ölçeğinden aldığı puanlar arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (sırasıyla; r=0,143, p<0,05; r=0,256, p<0,001). Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerde Covid-19 korkusunun ve örgütsel bağlılığın orta düzeyde olduğu, Covid-19 korkusu arttıkça devam bağlılığının arttığı görüldü. Hemşire, Hastane, Covid-19 Korkusu, Örgütsel Bağlılık

Title of Thesis: Fear of Covid-19 and Organizational Commitment in Nurses Student Name: Ramazan Çetinkaya Supervisor Name: Assistant Professor Semanur Kumral Özçelik Program Name: Nursing Objective: The study aims to determine nurses’ fear of Covid-19, organizational commitment, the relationship between them. Methods: The descriptive and correlational study was conducted with 303 nurses from public hospital in Diyarbakır. Information Form, Fear of Covid-19 Scale and Organizational Commitment Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student’s t-test, One-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Pearson and Spearman Correlation Analysis were used to evaluate the data. Results: The mean age of the nurses was 32.9±7.42 years. 62% of them were women, 72.2% had bachelor’s degree 39.6% had 1-5 years of professional experience. The nurses mentioned the difficulties they experienced in their working life due to Covid-19 as not getting enough wages (68%) the most, and listed the difficulties they have in their private and social life as fear of infecting the family (80.9%). Nurses’ mean score from the Fear of Covid-19 Scale was 19.75±7.27, and their mean scores from the Organizational Commitment Scale and from the normative, continuance and affective commitment subscales were 2,72±0,59, 2,65±0,80, 2,89±0,78 and 2,62±0,76. A positive and statistically significant relationship was found between the nurses’ scores from the total and continuance commitment subscale of the Organizational Commitment Scale and their scores from the Fear of Covid-19 Scale (r=0.143, p<0.05; r=0.256, p<0.001). Conclusion: As result of the research, the nurses were seen to have moderate fear of Covid-19 and organizational commitment and the continuance commitment increased as the fear of Covid-19 increased. Nurse, Hospital, Fear of Covid-19, Organizational Commitment
Keywords: COVID-19 (Disease) --Psychological aspects; COVID-19 (Hastalık); Covid-19 Korkusu; Fear of Covid-19; Hastane; Hemşire; Hemşireler; Hospital; Nurses; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık Nurse; Psikolojik yönleri