İç Mekân Aydınlatmasında Renk Seçiminin Aydınlatma Ekonomisi ve Görselliğe Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmada, iç mekân aydınlatmasında renk seçiminin aydınlatma ekonomisine ve aydınlatma ergonomisine katkısından bahsedilmiştir. Çalışma için örnek bir ortam seçilmiş ve tüm fiziksel ortam koşulları aynı kalmak şartıyla sadece ortamın duvar rengi değiştirilmiştir. Duvar kirli beyaz ve pembe olarak boyanmış ve bu iki renk için ayrı ayrı ortam içerisinde yerden 90 cm sabit yükseklikte birçok noktada aydınlık düzeyi ölçümleri yapılmıştır. Ölçülen bu değerler bir kâğıt üzerine matris şeklinde kaydedilmiştir. Daha sonra, bu iki renk için kaydedilen bu değerler MATLAB ortamında üç boyutlu olarak modellenip karşılaştırılmıştır. Böylece bir aydınlatma sisteminin tasarımı aşamasında seçilen mekân renginin aydınlatma elemanlarının gereksinim duyduğu enerji talebindeki azalmaları da beraberinde getirdiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, iç mekân rengi ve aydınlık düzeyi dağılımı ilişkisi, yapılan ölçümlerle sayısal olarak karşılaştırılmış ve renk seçiminin hem ekonomiklik hem de kullanım açısından aydınlatma sistemlerine olumlu katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, the effect of color choice for interior lighting on lighting economy and visual quality is explained. For the study, a sample environment was selected and only the wall color of the environment was changed on condition that all the physical environment conditions would remain the same. The wall was painted in broken white and pink colors and for these two colors; lighting level measurements were made at many points, in height of 90 cm from the ground, separately in the environment. These measured values were recorded on a paper in a matrix form. Then, the values recorded for these two colors were modeled as three-dimensional in MATLAB medium and then they were compared. In this way, it was observed that the color of place selected in designing phase of a lighting system brought along decreases in energy demand required by lighting elements. Consequently, interior color and lighting level distribution relation was compared numerically with the measurements realized in this study and it was concluded that color choice had positive contribution to lighting systems in terms of both economy and usage.
Effect of Lighting Economy and Visuality to Color Section in İndoor Lighting