İran Kitabhane-i Şûrâ-yı Millî 8577’deki Mecmua-i Türkî (vr. 1-21) (inceleme - çeviri yazılı metin - dil içi çeviri) - Karaca, Elif (My University, 2024)
Bu tezde İran Milli Kütüphanesi 8577 numarada kayıtlı 15, 16 ve 17. yüzyıl şairlerinin şiirlerinden oluşan şiir mecmuasına yer verilmiştir. Çalışma üç ana başlık altında incelenmiştir. Birinci bölümde mecmuanın tanımı yapılmış ve şiir mecmualarının klasik Türk edebiyatındaki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ele alınan mecmuanın 1a - 21a varakları çok çeşitli açılardan, içerik ve şekil özellikleri bakımlarından tablolar vasıtasıyla incelenmiş ve mecmuanın bu özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde metnin transkripsiyonlu çeviri yazısı ve nesre çevirisi yapılmış, orijinal eserin asıl sayfalarına yer verilmiştir.

This thesis features a poetry collection registered under number 8577 in the Iranian National Library, comprising poems from 15th, 16th, and 17th-century poets. The study is examined under three main sections. In the first section, the collection is defined, and the significance and importance of poetry anthologies in Classical Turkish literature are discussed. The second section analyses the collection's folios 1a to 21a from various perspectives, providing information about its content and form features through tables. The third section presents a transcription and prose translation of the text, along with the original pages of the work.
Keywords: 15.yy; 15th; 16.yy; 16th; 17.yy; 17th century; History; Iran; İran; İran Milli Kütüphane; İran National Library; Poetry collection; Şiir Mecmuaları; Tarih; Turkish poetry; Türk şiiri