İstanbul’da yayımlanan gazetelerde sağlık haberleri - Kumbasar, Banu (My University, 2006)
Sağlık ile ilgili toplumda tutum ve davranış değişikliği kazandırmanın temelinde sağlık eğitimi yatmaktadır. Basın aracılığı ile topluma sağlık eğitimi verme, toplumun sağlık düzeyini arttırmada en etkili yöntemlerden biridir. Sağlık alanındaki her gelişmeyi, aktüel olayları ve sonuçları kesinlik kazanmış bilimsel çalışmaları topluma ileterek halkın sağlık eğitiminde rol oynayan yaygın basının en önemli görevi toplumda sağlık bilinci uyandırmak ve böylelikle sağlığın korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Hasta ve hekim hakları, sağlık hizmetleri, sağlık politikaları ve ilaç sanayii gibi çok geniş bir alanı içeren “Sağlık Gazeteciliği”nde, sağlıklı beslenmeden egzersize, doğal afetlerden iş kazalarına, çevre temizliği ve güvenliğinden hastalıklara kadar çok kapsamlı konular ele alınmaktadır. Günümüz yaygın basınında bu alanda uzmanlaşmış gazetecinin az oluşu, sağlık gazetecisine olan ihtiyacı daha da arttırmaktadır. Bu konuda uzmanlaşmış gazeteci sayısının artması ile, bu alanda meydana gelen olumsuzlukların önlenmesinde etkinlik sağlanacaktır. Sağlık gazetecisi, güncel haberleri ya da doğru enformasyonu kamu yararını göz önüne alarak kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğuyla yükümlüdür. Sağlık alanındaki tüm yenilik ve gelişmeleri toplum yararı ya da zararını düşünerek ele almalıdır. Sağlık kurum ve kuruluşlarının çıkarları doğrultusunda değil aksine kamu yararı gözeten, gerektiğinde karşıt görüşlere eşit ölçüde yer veren, olabildiğince objektif haberler doğrultusunda sağlık gazeteciliğinde önemli adımlar atılmış olacaktır.

Health education provides gaining change of the behaviors of society. Giving health education with the press is one of the most effective ways for increasing the level of health in society. The press is so important for giving all developments, current events and scientific studies about health. The press has a responsibility to give information about health for health promotion. Newspapers are important sources for health education and they have an effective role for health promotion and protection. Health journalism contains the subjects like health services, health politics, medicine, nutrition, physical activity, illnesses. A journalist must think about the health of society. The news on the newspapers must be aimed at health promotion. Writing the current news and giving true information is the responsibility of a health journalist. The news must not be written for the profits of the health associations, they must be written for the profits of society. There aren’t enough specialists about health journalism in Turkey. That’s why there can be wrong news given by newspapers about health. The negativeness in health journalism can be prevented by increasing the number of the health journalists.
Keywords: Gazeteler_Habercilik_Sağlık