Acil servise başvuran travmalı yaşlı hastaların travmaya maruz kalma nedenleri - Yıldırım, Müşerref Mehtap (My University, 2010)
ACİL SERVİSE BAŞVURAN TRAVMALI YAŞLI HASTALARIN TRAVMAYA MARUZ KALMA NEDENLERİ Bu çalışma, acil servise başvuran yaşlı hastalarda travmayla karşı karşıya kalma nedenlerini irdelemek, yaşlılarda travmaya ilişkin risk faktörlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı nitelikte yapıldı. Araştırmanın örneklemini İstanbul'daki iki büyük Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Acil Servis'lerine 23.02.2009 – 23.05.2009 ile 18.06.2009 – 17.09.2009 tarihleri arasında başvuran 65 ve üzeri yaştaki 183 travmalı hasta oluşturdu. Araştırmada veriler, toplam otuz beş sorudan oluşan sosyo-demografik özelliklerin değerlendirildiği ve yaralama ile ilgili risklerin belirlendiği anket formu ve Kısaltılmış Yaralanma Ölçeği (AIS) ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesi Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 15.0 yapıldı. Ortalama, Standart Sapma, Yüzde, kikare, Fisher, Mann-Whitney U, KW ve Dunn's kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven düzeyinde, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Araştırmada travmalı yaşlı hastaların %30.1'inin (n:55) 80 ve üzeri yaş grubu, %60.1'inin (n:110) kadın olduğu saptandı. Tüm hastaların ISS ortalaması 10.44 ± 5.98 olarak saptandı. Hastaların %47'sinin (n:86) ekstremite travmalı olduğu, %66.1'inin (n:121) düşme yaşadığı, %23.5'inin (n:43) oturma odasında travma yaşadığı, %33.9'unun (n:62) tedbirsizlik, %33.9'unun (n:62) baş dönmesi nedeniyle yaralandığı belirlendi. Hipertansiyon ve KOAH ile baş dönmesi arasında anlamlı ilişki saptandığı, reçetesiz ilaç kullanımı, kullanılan ilaç sayısı ve düzenli ilaç kullanımıyla yaralanmaya neden olan olan bireysel faktörler arasında anlamlı ilişki saptandığı, ISS ile diyabet arasında anlamlı ilişki olduğu görüldü. Yaşlılarda travmayı önlemeye yönelik önlemlerin alınması olası travma ve komplikasyonlarını azaltacaktır. Travma, Yaşlı, Yaralanma Şiddet Derecesi (ISS)

TRAUMA REASONS OF ELDERLY TRAUMA PATIENTS WHO ADMITTED TO EMERGENCY SERVICE This study is made to research the reasons of trauma, determine the risk factors of trauma in elderly trauma patients. Samples of our study include 183 elderly patients applied to emergency services of two education and research hospital in Istanbul for trauma between 23.02.2009 – 23.05.2009 and 18.06.2009 – 17.09.2009. In our study, database was collected with an sociodemographic speciality form composed of thirty-five questions and an Abbreviated Injury Scale (AIS). Evaluation of findins was made with SPSS for Windows 15.0 software. Avarage, standard deviation, percent, chi-square test, Mann-Whitney U test, KW and Dunn's Test were used. Results were evaluated in the intervall of %95 and the significancy at (p<0.05). Elderly trauma patients in our study, 30.1% (n:55) aged 80 and older, 60.1% (n:110) females. Mean ISS was 10.44 ± 5.98. Patients were %47 (n:86) extremity trauma, %66.1 (n:121) fall, %23.5 (43) fall in living room, %33.9 (n:62) injuries caused by imprudence and %33.9 (n:62) injuries caused by dizziness. Hypertension and Chronic obstructive pulmonary disease were associated with dizziness. Drug use, the number of drug used and regular drug use were associated with intrinsic factors. ISS was associated with diabetes in our study. Trauma prevention measures will reduce potential injuries and complications in elderly. Key Words: Trauma, Elderly, Injury Severity Score (ISS)
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Hastalıklar; Travma