Nallıhan ilçesinin iklim özellikleri ve çevresel etkileri - Aktaş, Asena (My University, 2024)
İklimin doğal çevre ve beşeri faaliyetler üzerindeki etkilerinin ele alındığı bu çalışmada Nallıhan’ın iklim özellikleri ve çevresel etkileri değerlendirilmiş olup, Nallıhan Meteoroloji İsatasyonu’na ait 1980-2022 yılları arasında ölçülen meteorolojik veriler kullanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda Köppen, De Martonne, Thorntwaite ve Erinç iklim sınıflandırmaları ile Rubinstein gibi çeşitli metodlardan yararlanılarak oluşturulan analiz sonuçları yer almaktadır. Analizler sonucunda ulaşılan veriler ile tablolar, grafikler, şekiller ve haritalar hazırlanmıştır. İnceleme sahasının güneyinden kuzeyine doğru gidildikçe yükseltinin arttığı dolayısıyla sıcaklıkların düştüğü yağış oranının arttığı tespit edilmiş olup yine sahanın kuzeyinde Karadeniz ikliminin etkisiyle bitki örtüsünün orman olduğu, güneyinde ise karasal iklimin etkili olduğu ve bitki örtüsünün step bitki örtüsü olduğu anlaşılmıştır. Aynı zamanda inceleme sahası iklimin rölyef, toprak, bitki örtüsü, akarsu, doğal afetler gibi fiziki ortam özelliklerinin yanı sıra yerleşme, mesken tipi, turizm, tarımsal faaliyetleri gibi beşeri ortam özellikleri fotoğraflarla desteklenerek çalışma içerisine eklenmiştir. İklimin doğal çevre ve beşeri faaliyetler ile ilişkisinin süreklilik içinde birbirlerini etkilediği anlaşılmıştır.

In this study, where the effects of climate on the natural environment and human activities are discussed, the climate characteristics and environmental impact of Nallıhan were evaluated, and meteorological data measured from Nallıhan Meteorological Station between 1980 and 2022 were used. In line with the data obtained, analysis results created using various methods such as Köppen, De Martonne, Thorntwaite, and Erinç climate classifications and Rubinstein are included. Tables, graphs, figures, and maps were prepared with the data obtained as a result of the analysis. It has been determined that the altitude increases as we go from the south to the north of the study area; therefore, the temperatures decrease, and the precipitation rate increases. It has also been understood that the vegetation in the north of the field is forest due to the Black Sea climate. In contrast, the continental climate is effective in the south, and the vegetation is steppe. At the same time, the physical environment features of the study area, such as climate relief, soil, vegetation, streams, and natural disasters, as well as human-environment features, such as settlement, housing type, tourism, and agricultural activities, were supported with photographs and added to the study. It has been understood that the relationship between climate, natural environment, and human activities affects each other continuously.
Climate characteristcs and enviromental effects of Nallihan district
Keywords: Ankara; Climate Classification; Climatic changes; İklim değişiklikleri; İklim Sınıflandırması; Nallıhan; Nallıhan (Ankara, Türkiye); Sıcaklık Elemanları; Temperature Elements