Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda anemi sıklığının belirlenmesi ve inhaler kullanım becerilerinin değerlendirilmesi - Şirinoğlu, Yasemin (My University, 2010)
II. EKKÜR I II) III) KISALTMALAR IV 1. ÖZET 1 2. SUMMARY 2 3. GİRİŞ ve AMAÇ 3 4. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) 5 4.1.1. Tanım 5 4.1.2. Epidemiyoloji 5 4.1.2.1. Mortalite 5 4.1.2.2. Prevelans ve Morbidite 6 4.1.2.3. Türkiye Verileri 7 4.1.3. Risk Faktörleri 8 4.1.4. Patoloji 9 4.1.5. Patogenez 9 4.1.6. KOAH’ın Tanısı 11 4.1.6.1. Semptomların değerlendirilmesi 11 4.1.6.2. Hava Akımı Sınırlanmasının Ölçümü (Spirometri) 12 4.1.6.3. Spirometri ile KOAH Ciddiyetinin Belirlenmesi 12 4.1.6.4. Hastalığın İlerlemesinin ve Komplikasyonların Gelişiminin Değerlendirilmesi 13 4.1.7. KOAH Tedavisi 14 4.1.7.1. Stabil KOAH Tedavisi 14 4.1.8. Farmakolojik tedavi 15 4.1.9. KOAH’ta Yeni Antienflamatuar Tedaviler 26 4.2. Anemi 26 4.2.1. Kronik Hastalık Anemisi 29 4.2.2. KOAH ve Anemi 31 III 4.3. KOAH ve İnhaler Cihazlar 33 4.4. KOAH’ta Hasta Eğitimi ve Eczacının Rolü 36 5. GEREÇ ve YÖNTEMLER 39 5.1. Denekler 39 5.2. Araçlar 39 5.3. Yöntem 39 5.3.1. KOAH’ta Anemi Sıklığının Belirlenmesi 39 5.3.2. İnhaler Kullanım Becerilerinin Ölçülmesi 40 5.4. Çalışmaya Alınma Kriterleri 40 5.4.1.KOAH’ta Anemi Sıklığının Belirlenmesi 40 5.4.2. İnhaler Kullanım Becerilerinin Ölçülmesi 41 5.5. Çalışmadan Çıkarılma Kriterleri 41 5.5.1. KOAH’ta Anemi Sıklığının Belirlenmesi 41 5.5.2. İnhaler Kullanım Becerilerinin Ölçülmesi 41 5.6. İstatistiksel Analiz 41 6. BULGULAR 42 6.1. KOAH’ta Anemi Sıklığının Belirlenmesi 42 6.2. İnhaler Kullanım Becerilerinin Ölçülmesi 45 6.2.1. Çalışmada Yer Alan Hastaların Genel Özellikleri 45 6.2.2. Çalışmada Yer Alan Hastaların İnhaler Kullanım Özellikleri ve Becerilerinin Değerlendirilmesi 48 7. TARTIŞMA ve SONUÇ 63 7.1. KOAH’ta Anemi Sıklığının Belirlenmesi 63 7.2. İnhaler Kullanım Becerilerinin Ölçülmesi 65 8. EKLER 71 8.1. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Etik Kurulu Raporu 72 8.2. Hasta Profil Kaydı 73 8.3. Hasta Eğitim Broşürleri 75 8.4. İnhaler Beceri Değerlendirme Formu 79 9. KAYNAKLAR 81 10. ÖZGEÇMİŞ 93
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji