Hipofiz adenomunu taklit eden persistan trigeminal arter anevrizması: Olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Hipofiz makroadenomlarının ayırıcı tanısı, sellada yerleşim gösterebilecek patolojik süreçlerin çeşitliliği nedeniyle bazı olgularda zorluk ve özellik arzetmektedir. Bu çalışmada hormon salgılamayan hipofiz makroadenomu ve tıkayıcı tipte beyin damar hastalığı tanılarıyla izlenmekte olan, görme yakınmasının ortaya çıkması üzerine kliniğimize gönderilen edilen ve yapılan tetkikler sonucunda intrasellar lokalizasyonlu PTA anevrizması saptanan 76 yaşında kadın olgu sunulmuştur. Bu olgu sunumunda: a) hipofiz makroadenomlarının ayırıcı tanısında PTA anevrizmasının bulunması, b) tıkayıcı tipte beyin damar hastalıklarının etiyolojisinde tromboze anevrizmaların olabileceği, c) 76 yaşındaki olguda saptanan intrasellar yerleşimli 2 cm çaplı kanamamış anevrizmanın tedavisinin nasıl yönetildiği literatürün öngörüsü ile tartışılmıştır.

Persistent trigeminal artery aneurysms mimicking pituitary adenomas. Differential diagnosis of atypical sellar lesions poses great clinical difficulties because of the wide range of possible diagnoses. We present a 76-year-old woman who came to clinical attention with visual symptoms and subsequently referred to our clinic with preliminary-diagnoses of non-secreting pituitary adenoma and a cerebrovascular accident and finally diagnosed with a persistent trigeminal artery aneurysm. This report emphasizes that persistent trigeminal artery aneurysms should be included in the differential diagnosis of sellar lesions, that thrombosed aneurysms should be considered in the differential diagnosis of embolic stroke and discusses the decision making process in the management of a 2cm sized unruptured persistent trigeminal artery aneurysm with a focus on the current literature.
Persistent trigeminal artery aneurysms mimicking pituitary adenomas
Keywords: Genel ve Dahili Tıp