İsrail yerleşim politikasının Filistin devletine ve toplumuna etkisi - Kaya, Emine (My University, 2021)
İsrail yerleşim politikası, 1967 yılında Batı Şeria’nın işgalinden itibaren İsrail-Filistin çatışmasının çözülemeyen sorundan biri olmuştur. Zamanla Batı Şeria’yı saran yerleşimler, Batı Şeria haritasının ve bölgenin demografisinin değişmesinde en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, İsrail’in Batı Şeria üzerinde uyguladığı yerleşim politikasının Filistinlilerin üzerindeki etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışmada, 1967-2019 arası dönemde yerleşim politikasının gelişimi ele alınarak, bu gelişimin Filistinlilerin siyasi, sosyal ve ekonomik hayatına ne gibi izler bıraktığını analiz edilecektir. Çalışmanın ileri sürdüğü iddia ise Batı Şeria’da yerleşimlerin ve onun bileşenleri olarak kabul edilen kontrol noktaları, yol ağları ve idari engellerin Filistin yaşamının her alanında olumsuz etkilere sahip olduğudur. Literatürdeki yerleşim politikasıyla ilgili çalışmalardan ayrışan bu çalışma, konuya yeni bir perspektif kazandırmayı amaç edinmiştir.

Settlement policy of Israel has been one of the unsolved problems of the Israeli-Paelstinian conflict since the invasion of the West Bank in 1967. The settlements surrounding the West Bank have emerged over time as the most significant factor in changing the West Bank map and demography of the region. This study aims to expose the impact of Israel's settlement policy in the West Bank on Palestinians. In this context, the progress of settlment policy in the period 1967-2019 will be addressed in this work, examining what traces this development has left for Palestinians in the political, social and economic spheres. The claim of the study is that settlements in the West Bank and the checkpoints, road networks and administrative barriers formed accordingly have a negative impact on Palestinian lives in all areas. The purposes of this study are to distinguish it from other settlement studies in the literature and to put forward a new perspective.
Keywords: Arab-Israeli conflict; Arap-İsrail çatışması; Bypass road; Checkpoint; Filistin; Filistinliler Settlement Policy; Islamic countries; Israel; İslam ülkeleri; İsrail; Kestirme yollar; Kontrol noktası; Middle East; Orta Doğu; Outpost; Palestine; Palestinians; Yerleşim politikası