Kadın ve Erkekler Açısından Örgütsel Güç Aralığı - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: Kültürel bir değişken olan güç aralığı, otorite pozisyonundaki kişilerin sahip olması gereken güç konusundaki inancı göstermektedir flj. Bireysel bir değişken olarak güç aralığı, kişilerin otorite ile olan ilişkilerini şekillendirmektedir. Geniş güç aralığında otoriteye itaat beklenirken, dar güç aralığında bireyler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi istenir. Hofstede'ye göre, güç aralığının yüksek olduğu ülkelerde çalışanlar üstlerine karşı itaatkardırlar ve otoriter ve baba rolü oynayan liderleri tercih ettikleri gibi karar alınırken söz sahibi olmak istemezler fi]. Buna karşın dar güç aralığına sahip çalışanlar ise yöneticilerinin bir karar verirken kendilerine danışmalarını isterler [2] ve önemli konularda görüşlerini iletmek amacıyla kendileri yöneticilerine yakınlaşma fırsatı yaratırlar. Örgütsel güç aralığı her zaman çalışanların tercih ettikleri düzeyde değildir. Zira, güç aralığı, hem örgütte var olduğu şekli ve kişilerin tercihleri açısından, hem de cinsiyet açısından farklı anlam taşımaktadır. Ancak örgütteki güç aralığı ne kadar çalışanların güç aralığı tercihlerine yakınsa, birey örgüt bütünleşmesi o derece yüksek olacaktır. Bu çalışmada, örgütsel güç aralığı tanımlaması yapılarak kadın ve erkekler açısından farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuçlar güç aralığının örgütsel ve birey düzeyinde farklı algılandığını, cinsiyet açısından anlamlı farklılıkların olduğunu göstermiştir.

Abstract: Power distance indicates a tendency to view the hierarchical gap between authorities and subordinates as substantial but also legitimate and acceptable flj. As an individual difference variable, power distance seems likely to shape people's relationships with authorities. Employees high in power distance should perceive barriers that will limit their attempts to form relationships with authorities. According to Hofstede, people in countries high in power distance endorse submissiveness to superiors, prefer superiors who exercise autocratic or paternalistic leadership, and do not expect to participate in decision making [1], Low power distance subordinates, on the other hand, expect superiors to consult them [2] and approach superiors to express their views on matters of importance. It is important that the individuals prefer working in organizations having power distances as t^ey expect to have because it would help the individual identify with the organization more.This study aims to find out the differences between genders in terms of preferred power distance.It is found out that the power distance is perceived differently at organizational and personal level and there exists differences between men and women in terms of power distance preferred.
Organizational Power Distance and Gender