Avrupa Birliği sürecinde yerel yönetimlerde e-dönüşüm ve Türkiye - Şatır, Ahmet İhsan (My University, 2009)
devlet, E-yerel yönetim, E-demokrasi, E-dönüşüm, Yönetişim, E-devletin ve E-yerel yönetimin gelişim aşamaları, E-yerel yönetim İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği

AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLERDE E-DÖNÜŞÜM VE TÜRKİYE Bilgi ve iletişim teknolojileri yaşamımızı ve özellikle de yerel yönetimlerin hizmet üretim süreçlerini derinden etkilemektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler kamu sektöründe de “e-Devlet” “e-Local Government” kapsamında oldukça sık kullanılmaktadır. E-devlet, kısaca devlette yapılan her işlemin ve devlet tarafından verilmesi gereken servis ve hizmetlerin uygun bilişim teknolojileri kullanılarak elektronik ortama transferi olarak tanımlanabilir. Önemli bir noktada basit ve hızlı bir şekilde bilginin ilgili kişi veya kurumlarla paylaşılmasıdır, bu sistem mevcut sistemden daha verimlidir. Kamu kurumların hizmetleri halka internet üzerinden sağladığı e-yerel yönetimler modeli, yerel yönetimlerin işleyiş verimliliğini büyük ölçüde artırırken, e-demokrasi uygulaması devlet-yurttaş ilişkisine farklı bir boyut vermektedir. Bazı ampirik çalışmalar duyarlılık, verimlilik, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin e-yerel yönetim uygulamaları ile artacağını, bunun da devlete olan güvende artışa yol açacağını belirtmiştir. Ülkemizde yerel yönetimlerde karşılaşılan aksaklıkların düzeltilmesi amacıyla, yerel yönetimlerin yeniden yapılanması faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu faaliyetlerde amaç; genelde ülke yönetiminde çağdaş yapısal değişimleri gerçekleştirmek, özelde yerel yönetimleri Avrupa Birliği uyum sürecinde bilgi ve iletişim teknolojisine uyarlamaktır. Bu çalışmanın temel amacı, Küreselleşme, Demokrasi ve Yeni Eğilimlerin kavramsal ve teorik gelişim aşamalarını, bilgi ve iletişim teknolojilerinin siyasal ve yönetsel yapıya etkilerini, e-Avrupa kavramı ve uygulamalarının önemli bir parçası olan e-Devlet konusunda Avrupa Birliği’nde ne gibi gelişmeler yaşandığını, E-Yerel Yönetimler kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin faaliyetleri açısından e-yerel yönetim gelişim aşamalarını daha önceki çalışmaları da dikkate alarak ortaya koymaktır. Çalışmada ülkemizde, e-Dönüşüm uygulamaları hangi aşamaya gelmiştir sorusunun yanıtı aranmaya çalışılmaktadır. Key words: E-government, E-local government, E-democracy, E-transformation Governance, stage of E-government and E-local government improvements, case of E-local government in Istanbul Greater Municipality ABSTRACT E-TRANSFORMATION AND TURKEY IN THE PROCESS OF ADAPTATION TO THE EUROPEAN UNION Information and communication technologies change the way we live and specifically the way we conduct public services of local governments. The developments in information and communication technologies are commonly used in public scope of e-Government and e-Local Government. E-government can be defined briefly, every operation and services which should be given by government using suitable informatics technologies transferring to electronic surroundings. An important point is that, simple and quick way of sharing knowledge, related person or foundations, this system is more productive than present system. Public foundations provide services to citizens on internet, at e- local government model, this model increases productivity of local governments, and application of e-democracy provides a different kind of dimension to government & citizen relations. Some empirical studies indicate that responsiveness, transparency, efficiency and accountability can be increased through e- local government which in turn may lead to higher trust in governments. In our country, the studies go on to correct the problems of local administration and to reorganize the local administration. The main goal of these activities is in general to realize the contemporary structural changes and in particular adapt the local administration to the information and communication technologies in the process of adaptation to the European Union. The basic goal of this work to the theoretical issues on the concepts of examine the development stage of Globalization, Democracy and New Trends, the effects of new Information and communication technologies on process of politics and administrative structure, to study the developments regarding e-Government, which is a significant component of the e-Europe project, the development stage of Istanbul Greater Municipality’s public services on the concepts of E-Local Government by focusing on previous works. In the work it is tried to find the answer of the question what the situation of e- Transformation recently has been in our country.
Keywords: Avrupa Birliği; Belediyeler; Elektronik Dönüşüm; Yerel Yönetimler