Özel okullardaki yöneticilerin etik liderlik davranışlarının kurum öğretmenlerinin motivasyon düzeyi ile ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Bu çalışmada, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre, yöneticilerin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin motivasyonu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın bir diğer amacı ise öğretmenlerin etik liderlik algıları ile motivasyonlarının yaş, cinsiyet, mezuniyet derecesi, öğretmenlik tecrübesi, mevcut kurumdaki çalışma süresi, mezun olunan program türü, formasyon alma durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modelinde olan araştırmanın evrenini 2016-2017 eğitimöğretim yılında İstanbul iline bağlı ilçelerdeki özel okullarda çalışan 353 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan öğretmenlere Yılmaz (2005) tarafından geliştirilen “Etik Liderlik Ölçeği” ile 1998 yılında J. E. Barbuto ve R.Scholl tarafından geliştirilen “Motivasyon Ölçeği” uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS paket programı ile çözümlenmiştir. Veriler analiz edilirken önceden belirlenmiş olan alt problemlere yönelik olarak; öğretmenlerin etik liderlik algılarının ve motivasyon düzeylerinin ilgili değişkenlere göre incelenmesi aşamasında normal olmayan dağılımların analizlerinde kullanılan Kruskal Wallis H testi ile Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Ayrıca yöneticilerin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin motivasyonu arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Spearman Sıra Farkları analizi ve bunun yanında iki ölçeğin ve alt boyutlarının birbirini ne derece açıkladıklarını ortaya koymak için regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak korelasyon analizi sonucunda yöneticilerin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin motivasyon düzeyi arasında direkt olarak anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, the relationship between administrators’ ethical leadership behaviors and teachers’ motivation in terms of the opinions of private school teachers was examined. Another aim of the study was to reveal whether variables such as age, gender, graduation degree, teaching experience, length of time in current educational institution, type of graduation program, and state of educational formation have an impact on teachers’ motivation and their perception of ethical leadership. Population of the study that was determined through relational screening model consists of 353 teachers who are working at private schools in different districts of İstanbul in the 2016- 2017 education year. “Ethical Leadership Scale” that was created by Yılmaz (2005) and “Motivation Scale” that was developed by J. E. Barbuto and R. Scholl in 1998 were carried out by the participants of the study. The results obtained were analyzed through IBM SPSS Statistics. The analysis process was performed considering the predetermined sub problems. Kruskal-Wallis H Test and Mann-Whitney U Test were used to analyze the nonnormal distribution in the process of the examination of teachers’ perception of ethical leadership and their motivation level. In addition, Spearman correlation analysis was carried out in order to reveal the relationship between administrators’ ethical leadership behaviors and teachers’ motivation level, and regression analysis was done to bring out to what extent the scales and their sub-dimensions represent each other. Consequently, it was revealed that there is no meaningful relationship between administrators’ ethical leadership behaviors and teachers’ motivation levels.

ة. الهدف اآلخر من الدراسة هو الكشف عما إذا كانت تصورات المعلمين األخالقية للقيادة والدوافع تختلف باختالف المتغيرات مثل العمر والجنس ودرجة التخرج والخبرة التدريسية ووقت العمل في المؤسسة الحالية ونوع البرنامج المتخرج وحالة التكوين التعليمي. يتكون مجتمع الدراسة الذي تم ًما يعملون في مدارس خاصة في مناطق مختلفة من اسطنبول في العام الدراسي -2016 تحديده من خالل نموذج الفحص العالئقي من 353 معل .2017 تم تطبيق "مقياس القيادة األخالقية" الذي طوره Yılmaz( 2005 )و "مقياس التحفيز" الذي طوره Barbuto E.J و Scholl.R في عام ا أثناء 1998 على المعلمين المشاركين في الدراسة. تم تحليل النتائج التي تم الحصول عليها باستخدام برنامج SPSS.للمشاكل الفرعية المحددة مسبقً تحليل البيانات؛ تم استخدام اختبار H Wallis Kruskal واختبار U Whitney-Mann، اللذين يستخدمان في تحليل التوزيعات غير الطبيعية، في ا للمتغيرات ذات الصلة. المشاكل الفرعية حسب المتغيرات ذات الصلة.. باإلضافة تحليل تصورات المعلمين األخالقية للقيادة ومستويات التحفيز و إلى ذلك، تم إجراء تحليل فروق رتبة سبيرمان للكشف عن العالقة بين سلوكيات القيادة األخالقية لإلداريين ودوافع المعلمين، باإلضافة إلى ذلك، تم إجراء تحليل االنحدار للكشف عن مدى تفسير المقياسين واألبعاد الفرعية لبعضهما البعض. ونتيجة لذلك، ونتيجة لتحليل االرتباط، خلص إلى عدم وجود عالقة ذات داللة إحصائية مباشرة بين سلوكيات القيادة األخالقية لإلداريين ومستوى تحفيز المعلمين.
The relationship between ethical leadership behaviors of private school administrators and motivation levels of teachers
العالقة بين سلوكيات القيادة األخالقية لمديري المدارس الخاصة ومستويات تحفيز المعلمين
Keywords: Etik; Lider; Etik liderlik; Motivasyon; Öğretmen motivasyonu; Özel okullarda liderlik; Ethic; Leader; Ethical Leadership; Motivation; Teacher Motivation; Leadership in Private School; األخالق; القائد; القيادة األخالقية; التحفيز; تحفيز المعلم; الريادة في المدارس الخاصة