Measurıng the effects of the zero lower bound on medıum and longer-term ınterest rates for advanced economıes excludıng u.s. - Samancıoğlu, Hasan Hilmi (My University, 2014)
Alt sınırda sıfır faiz oranının beklenenden daha uzun vadelerde varlığı ile ilişkilendirilen modeller ekonomistler tarafından geliştirilmekteydi. Bunun neticesinde, çok sayıda çalışma sıfır alt snırının geçici bir olgu olmasından ziyade geleneksel niteliğini öne çıkarmaktadır. Bu çalışma, sıfır alt sınırının etkilerinin temellerini ölçmek için sanayileşmiş ekonomiler ve ABD arasında ilişki kurmaya çalışmakta bununla beraber gelişmiş ekonometrik modelleri uygulamaktadır. Temel olarak, sıfır alt sınırı etkisi kısa vadede mi yoksa uzun vadede mi ortaya çıkmaktadır sorusunun cevabı aranmaktadır. Çalışmaya dahil edilen ülkeler sırasıyla, Kanada, Avrupa Bölgesi, Japonya ve İngiltere olmakta geleneksel ve yeni ekonometrik yöntemler kullanılmaktadır. Bunların birincisi, zamansal duyarlılık (Gürkaynak, Sack ve Swanson, 2005) sonuçları seçilen her ülke için elde edilmektedir. Sonrasında Geweke (1982), Granger nedenselliği, frekans aralığı Granger nedenselliği (Breitung ve Candelon, 2006) ve Wavelet birlikte hareket (Rua, 2010) yöntemlerini uygulayarak, Amerika’da başlayan 2008 krizi diğer gelişmiş ülkere ne zaman, nasıl ve ne kadar yayılmış ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Özellikle sıfır alt sınırının ekonomik ve finansal değişkenler üzerindeki etkilerini kriz öncesi ve sonrası olarak ayırmak önemlidir. Bulduğumuz sonuçlara göre, 2009 öncesinde 1 yıl ya da daha fazla zamanlı Hazine getirilerinin haberlerle olan etkileşimleri, daha uzun vadeli varlıklarla karşılaştırıldığında daha fazladır. Genel olarak, bulduğumuz sonuçlar finansal krizin etkilerinin Avrupa Bölgesine özellikle 2009 sonrasında yayıldığını göstermesine rağmen, İngiltere, Amerika ile eşzamanlı hareket ederek etkileri daha az ölçüde ve daha kısa hissetmiştir. Japonya ekonomisi ciddi ölçüde krizden etkilenmiş olmasına rağmen, krizin etkilerini Kanada çok daha az hissetmiştir. Bulduğumuz bu sonuçlar frekans aralık Granger nedenselliği ve Wavelet birlikte hareket gibi ileri seviye ekonometrik yöntemler kullanılarak desteklenmiştir. Sonuç olarak sıfır alt sınırı, krizin başlarında çoğu araştırmacının inandığının aksine kalıcı bir karakteristik ortaya koymaktadır. Para politikası, sıfır alt sınırı, faiz oranları, finansal krizler, duyarlılık analizleri

It is well known that economists have been developing models which incorporate the existence of zero lower bound for a term longer than expected. Hence, many studies now attribute zero lower bound as a conventional condition rather than a temporary phenomena. This thesis tries to build on the fundamentals of measuring the effects of the zero lower bound concept by assessing the relationship between industrialized economies and the US as well as employing advanced econometric methodology. We mainly question whether the zero lower bound effect is valid for the short or long term. The economies we use include Canada, Euro Area, Japan and the United Kingdom extending the study with conventional and unconventional econometric methodology. First, we obtain the time sensitivity (Gürkaynak, Sack and Swanson, 2005) results for each economy. Then employing Geweke (1982), Granger Causality, Frequency Domain Granger Causality (Breitung and Candelon, 2006) and Wavelet Comovement (Rua, 2010) methods, we try to identify when, how and to what extend the 2008 crisis that started in the US has spread to the advanced economies. It is especially important to distinguish between pre and post crisis effects of the zero lower bound on economic and financial variables. We find that yields on Treasury securities with a year or more to maturity were more responsive to news before 2009 compared to longer term assets. Overall, our results show that the effects of the financial crisis spread to the Euro Area especially after 2009 for a longer period whereas UK shows a contemporaneous movement with US and feels the effects in the shorter term with a lower magnitude. Japanese economy is hardly affected whereas Canada feels no effect at all. These results are further supported by the advanced econometric methodologies of frequency domain Granger causality and wavelet comovement. Hence, zero lower bound is seemingly of permanent character than most reserachers have believed at the beginning of the crisis. Monetary policy, zero lower bound, interest rates, financial crises, sensitivity analysis.
Keywords: Duyarlılık Analizleri; Ekonomi; Faiz Oranlar; Finansal Krizler; İktisat; Para Politikası; Sıfır Alt Sınırı