Türkiye’de inanç gruplarının kültürel varoluşunda topluluk radyolarının rolü - Bölükbaş, Kenan (My University, 2016)
TÜRKİYE’DE İNANÇ GRUPLARININ KÜLTÜREL VAROLUŞUNDA TOPLULUK RADYOLARININ ROLÜ Dünyada ve Türkiye’de yaklaşık bir asır önce başlayan radyo yayıncılığı, yıllar içerisinde gelişmiş, çeşitlenmiş, birçok farklı forma bürünerek günümüze ulaşmıştır. 20. yüzyılın başında devlet eliyle desteklenen, daha çok kamusal hizmet anlayışının egemen olduğu radyo yayıncılığı, zaman içinde özel kuruluşların da içinde yer aldığı bir medya faaliyeti haline gelmiştir. Özel sektörün binlerce radyo istasyonu vasıtasıyla yayıncılığa soyunması, kaçınılmaz olarak çok seslilik ve program çeşitliliğini de artırmış, alternatif ve demokratik bir söylemin gelişmesine yardımcı olmuştur. Bu açıdan bakıldığında, daha çok sivil toplum örgütlerinin desteğiyle yayıncılık yapan topluluk radyoları; demokratik anlatım biçimleri, kamusal fayda güden yayın politikaları, devletten ve özel sektörden bağımsız duruşları, bir topluluğa dayanan alternatif yapıları, dinleyicilerin yönetime ve program süreçlerine katılımları ile özgür ya da özerk yayıncılığa örnek olarak gösterilebilir. Bu çalışmada, topluluk radyolarına örnek olarak Türkiye’deki farklı inanç gruplarından iki radyo seçilmiştir. Cem Radyo ve Akra FM’in seçildiği bu çalışmada, radyo yayınları-dinleyici ilişkisinin toplulukların kültürel varoluşundaki rolü incelenmeye çalışılmıştır. Topluluk Medyası, Topluluk Radyosu, İnanç Grubu, Cem Radyo, Akra FM.

THE ROLE OF COMMUNITY RADIOS IN CULTURAL EXISTENCE OF RELIGIOUS GROUPS IN TURKEY Radio broadcasting, which began approximately a century ago in the world and Turkey, is developed in the years, varied, and sustained via many different forms. Understanding of public services and state-support were mostly dominant in the early 20th century in radio broadcasting, and it has become a media activity included private institutions in time. The introduction of radio broadcasting by private sector through the thousands of radio stations is inevitably increased the pluralism and program diversity, and it is supported the development of alternative and democratic discourse. In this regard, community radios making broadcasting mostly with the support of civil society organizations; may be shown as examples independent or autonomous broadcasting with the democratic forms of expression, broadcast policy pursuing the public benefits, independent positions from government and private sector, alternative structures based on a community and the participation of the audience to program and management processes. In this study, two radio have been selected as examples of community radios from different faith groups in Turkey; Cem Radio and Akra FM. The role of radio broadcasting - audience relationship on cultural existence of the communities is studied in this study. Community Media, Community Radio, Religious Groups, Cem Radio, Akra FM.
Keywords: İletişim; Sosyal yönleri