Paylaşım ekonomisine katılım motivasyonlarının ve çevrimiçi kullanıcı etik algısının ortak değer yaratma davranışı üzerine etkisinin incelenmesi : Airbnb üzerine bir araştırma - Bilgiseven, Büşra (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı paylaşım ekonomisinde tüketicilerin paylaşım ekonomisine yönelik tutumlarını etkileyen faktörleri belirleyerek, bu faktörlerin ortak değer yaratma davranışına olan etkilerinin tespit edilmesidir. Araştırma kapsamında dünyada en fazla tercih edilen paylaşım ekonomisi platformlarından birisi olan Airbnb kullanıcılarının paylaşım ekonomisi kapsamında ortak değer yaratma davranışına katılımlarını etkiyen faktörler araştırılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Türk Airbnb kullanıcılarıdır. Araştırma verileri anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesiyle analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde, bir paylaşım ekonomisi platformu olan Airbnb'ye yönelik tutumu etkileyen motivasyon kaynaklarının itibar, eğlence ve ekonomik fayda olduğu sürdürülebilirlik motivasyonunun ise tutumu etkilemediği sonucuna varılmıştır. Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise teknoloji tabanlı çevrimiçi bir platform olan Airbnb'ye yönelik kullanıcıların çevrimiçi etik algılarının benzer şekilde tutum üzerinde etkisinin olduğudur. Çevrimiçi kullanıcı etik algılarından yerine getirme ve güvenlik paylaşım ekonomisine yönelik tutumu olumlu etkilerken, aldatmama ve gizliliğin etkisi saptanmamıştır.Bir paylaşım ekonomisi platformu içerisinde Airbnb kullanıcılarının ortak değer yaratma davranışlarını etkileyen faktörlerin itibar, eğlence, ekonomik fayda yanı sıra aldatmama etik boyutu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Paylaşım ekonomisine yönelik tutumun ise ortak değer yaratma davranışı üzerinde herhangi bir etkisi tespit edilmemiştir.

The aim of this study is to determine the factors affecting consumers' attitudes towards the sharing economy in the sharing economy and to determine the effects of these factors on shared value creation behaviour. Within the scope of the research, the factors affecting the participation of Airbnb users, one of the most preferred sharing economy platforms in the world, in the behaviour of creating shared value within the scope of sharing economy were investigated. The participants of the research are Turkish Airbnb users. Research data were collected by questionnaire method. When the findings obtained as a result of the research are examined, it is concluded that the motivation sources affecting the attitude towards Airbnb, a sharing economy platform, are reputation, entertainment and economic benefit, while sustainability motivation does not affect the attitude. Another important finding of the study is that users' perceptions of online ethics have a similar effect on attitude towards Airbnb, a technology-based online platform. While fulfilment and safety among online user ethical perceptions positively affect the attitude towards the sharing economy, the effect of non-deception and privacy was not found.It is concluded that the factors affecting the shared value co-creation behaviours of Airbnb users within a sharing economy platform are reputation, entertainment, economic benefit as well as the ethical dimension of non-deception. Attitude towards the sharing economy has no effect on shared value co-creation behaviour.
Examination of the effect of sharing economy participation motivations and online user ethical perceptıon on value co-creation behavıor : a study on Airbnb
Keywords: Business Administration; İşletme; Managemen; Marketing: Sharing Economy; New business enterprises; Ortak Değer Yaratma; Paylaşım Ekonomisi; Pazarlama; Value Co-Creation; Yeni ticari teşebbüsler; Yönetim