Küreselleşme ve Türk basını - Uzunay, Birol (My University, 2006)
Dünya hızla küreselleşiyor ve bu küreselleşmeden de Türkiye yoğun biçimde etkileniyor. Türkiye’nin ekonomisi, tüketimi hatta sosyal yaşamı da küreselleşmeden etkileniyor. Türkiye’nin son 25 yılda yoğun olarak hissettiği küreselleşme dalgasından Türk Basını’nın nasıl etkilediği ise bu tezin ana konusudur. Türk Basını küreselleşmeyle 1980’li yıllarda tanıştı. Ancak Küresel basın yatırımları Türk Basını’na 2000’li yıllarda geldi. Daha önceki yıllarda küresel basın gruplarıyla ortaklık ve yada bilgi alışverişi yapılırken; son dönemde küresel basın Türkiye’de doğrudan yatırım yapıyor. Küreselleşmenin etkileriyle tanışan Türk Basını önce teknolojisini değiştirdi sonra yayın anlayışında değişikliklere gitti. Türk Basınında yer alan yabancı haberlerin sayısı arttı. Küreselleşme özellikleri Türk Basınında önce dergilerle başlasada bugün televizyon ve radyolara yabacıların ilgisi çok daha büyük. Türk Basınının Küreselleşmeden etkilenmesinin olumlu ve olumsuz sonuçları var. Türk basınının ileri teknoloji ve değişik işletim sistemleriyle tanışması demokrasi ve insan haklarını daha çok özne yapması olumlu gelişmelerdir. Olumsuz gelişmelerse; basın ayakta durabilmek için holding çatısı altına girdi ve gazetecilik ikinci plana itildi. Yayın anlayışında holding çıkarları ön plana alındı. Yeteri kadar tiraj artırımı sağlanamadı. Türk Basını küreselleşmeden etkilense de dünya ölçeğinde bir küresel yatırımla karşılaşmadı; Türk basınının yurt dışında yaptığı küresel yatırımlar ise yok denecek kadar az oldu. Küreselleşmeden ancak Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımlar kadar Türkiye’den yabancı ülkelere yatırım yapıldığında fayda sağlayabiliriz.
Keywords: Basın_Türkiye