Yapay zeka ve müzik eğitimi - ARICI, İSMET (My University, 2023)
Artificial intelligence", first expressed by John McCarthy at the Dartmouth Conference in 1956, is rapidly developing as one of today's important tools. Artificial intelligence technologies are used in many areas today. For example, autonomous vehicles, personal assistants, translation programs, travel routes and logistics planning systems that require fast results are used in medical diagnosis and treatment methods. Artificial intelligence-based applications are being developed in order to make good use of this rapidly developing technology in the field of education. The concept of artificial intelligence-supported education has now begun to sit on the agenda of computer-aided education processes. In this article, the concept of artificial intelligence, its areas of use in education, how artificial intelligence can contribute to music education and current application examples are examined.

İlk kez 1956 yılında Dartmouth Konferansı'nda, John McCarthy tarafından ifade edilen “yapay zekâ”, günümüzün önemli araçlarından biri olarak hızlı bir şekilde gelişmektedir. Yapay zeka teknolojileri günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin, otonom araçlar, kişisel asistanlar, çeviri programları, hızlı sonuç alınması gereken seyahat rotası ve lojistik planlama sistemleri, tıbbi tanı ve tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır. Eğitim alanında da hızla gelişen bu teknolojiden iyi şekilde yararlanabilme adına yapay zeka temelli uygulamalar geliştirilmektedir. Bütün bu gelişmeler hem öğrencileri hem de eğitimcileri yakından ilgilendirmektedir. Bilgisayar destekli eğitim süreçlerinin gündemine artık yapay zeka destekli eğitim kavramı oturmaya başlamıştır. Bu makalede yapay zeka kavramı, eğitimde kullanım alanları, yapay zekanın müzik eğitimine nasıl katkılar sağlayabileceği ve mevcut uygulama örnekleri konuları incelenmiştir.
Artificial intelligence and music education
Keywords: Music; Music Education; Artificial Intelligence; Müzik; Müzik Eğitimi; Yapay Zeka.