Cotinus coggygria yapraklarının etanol ekstresinin yanık yaralarının tedavisindeki etkisinin incelenmesi - Önel, Hüseyin (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmamızda Cotinus coggygria bitkisinin etanolik ekstresinin yanık tedavisindeki koruyucu etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Deneylerde kullanılacak 200-250 g ağırlığındaki Wistar Albino türü dişi sıçanlar taklid uygulama yapılan kontrol grubu, yanık hasarı uygulanan grup ve yanık hasarı sonrası Cotinus coggygria ekstresi uygulanan tedavi grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Her grup kendi içinde 4. ve 48. saatlerde incelenmek üzere 2 şer alt gruba ayrıldı. Çalışmada hafif eter anestezisi altında sıçanların sırt derileri tıraş edilerek, açıkta kalan sırt bölgesi 90 ᵒC su banyosunda 10 saniye bekletildi. Taklid kontrol grubunun da aynı şekilde sırtı tıraşlandı ve 10 saniye süreyle 25 ᵒC suda tutuldu. Tedavi gruplarında yanıktan hemen sonra %5’lik Cotinus coggygria etanol ekstresi basit krem içerisinde epidermal olarak uyguldı. Yanık işlemini takip eden 4. ve 48. saatlerde dekapitasyon yapılarak kan ve deri doku örnekleri alındı. Serum örneklerinde TNF-α, ve IL-1β, doku örneklerinde ise hidroksiprolin, myeloperoksidaz aktivitesi ve DNA oksidasyonu tayin edildi. Bulgular: Serumda artan sitokinler her iki dönemde de Cotinus coggygria ekstresi tedavisi ile azaldı. Deride yanık hasarı ile artan MPO aktivitesi ve DNA oksidasyonu ile azalan hidroksiprolin düzeyleri ise Cotinus coggygria tedavisi ile geri döndü. Sonuç: Yanığa bağlı deri hasarının tedavisinde Cotinus coggygria yapraklarından elde edilen ekstrenin alternatif bir tedavi yaklaşımı olabileceği düşünülmektedir.

Aim: This study was designed to investigate the effects of Cotinus coggygria on burn wound injuries. Materials and Methods: Under brief ether anesthesia, dorsum of the rats was shaved and exposed to 90 ᵒC water bath for 10 s, which resulted in partial-thickness second-degree skin burn involving 30% of the total body surface area. Cotinus coggygria extract in cold cream (5%) was locally administered immediately after the thermal trauma and were repeated once daily in 48 h groups. Rats were decapitated either 4 or 48 h after burn injury and serum samples obtained for evaluation of proinflammatory cytokines; TNF-α and IL-1β levels. Furthermore hydroxyproline, myeloperoxidase activity and DNA oxidation were determined in tissue samples. Results: Burn injury caused increase in both TNF-α and IL-1β levels when compared to control group. On the other hand in Cotinus coggygria treated group both of these cytokine levels were found to be decreased. Similarly reduced hydroxyproline levels, and increased myeloperoxidase activity and DNA oxidation were also reversed with Cotinus coggygria treatment. Conclusion: Our results showed that Cotinus coggygria extract may have some beneficial therapeutic effects against thermal trauma, by reducing proinflammatory cytokines and oxidative skin damage.
Keywords: Cotinus coggygria; Cotinus coggygria Burn; Farmakoloji; Farmakolojik Olaylar; Oksidan hasar; Oxidant damage; Pharmacological Phenomena; Pharmacology; Yanık