Ses kaynağının yönünün bulunması ve kaynağın kamera ile takibi - Özen, Anıl (My University, 2012)
SES KAYNAĞININ YÖNÜNÜN BULUNMASI VE KAYNAĞIN KAMERA İLE TAKİBİ Güvenlik sistemlerinde veya konferans görüşme sistemlerinde nesnenin yeri çeşitli algılayıcılarla bulunabilir. Bunlardan biri görüntü işlemedir, ancak maliyeti oldukça yüksek olduğu ve ışıksız ortamlarda çalışması olanaksız olduğu için kullanımı zordur. Ses işlemede ise hem maliyetin düşük olması hem de herhangi bir ekipmana (aydınlatma vs..) ihtiyaç duyulmaması büyük bir avantajdır. Sistemde sekiz adet kapasitif mikrofon, step motor, kamera, ses algılama devreleri ve bu çalışma için tasarlanmış kontrol kartı kullanılmıştır. Gerekli kalibrasyonlar ve motor manuel olarak makine sıfır noktasına çevrildikten sonra kontrol kartı öncelikle dinleme yaparak hangi kapasitif mikrofondan öncelikli olarak ses gelmiş ise motoru ve dolayısı ile kamerayı o yöne döndürür. Başka bir mikrofondan ses gelene kadar kamera orada kalır. Diğer mikrofonlardan ses geldiğinde de kamera o noktaya yönlendirilir. Tasarlanan sistem iki amaç içinde kullanılabilir; bunlardan birincisi konferans görüşmelerde otomatik kayıt sistemidir, ikincisi ise güvenlik sistemi olarak kullanılabilir. 45 lik açılarla yerleştirilmiş olan mikrofonlar sayesinde konuşmacının yeri saptanabilir ve step motor miline bağlı olan kamerayı o noktaya döndürerek kayıt yaptırılabilir. Güvenlik sistemi olarak çalıştırıldığında ise bir başlangıç noktası seçilir. Eğer ses yoksa o noktada çalışmaya devam eder, ses geldiğinde ise kamera o yöne çevrilir. Ses gelen noktada bir hareket varsa MATLAB kullanılarak geliştirilen yazılım vasıtasıyla “Hareket Algılandı” mesajıyla kullanıcıya uyarı gönderilebilir.

FINDING THE DIRECTION OF THE SOUND SOURCE AND TRACKING WITH CAMERA The objects location can be found with several of transducers in a security systems and conference call systems. One of them is image processing but the cost of the system is quite expensive and very hard to use in low light environment. In sound processing we don’t need any equipment(lightning, etc.) also it is cheaper to use. System has eight capacitive microphone, stepper motor, camera, sound detection circuits and a control card which designed to use in this system. After doing required calibrations and rotating motor to machine zero point manually, control card stars to listening. Then, motor turns the camera to microphone which the sound primarily come. When the sound comes from another microphone camera routed to that point. Designed system avaible to use for two purpose; firs purpose using as a automatic record system in conference talks, and the second one is using as a security system. The speaker’s location can be estimated with the microphones which placed with the 45° angles and the camera can starts to record a video with the help of the stepper motor. If the security system is chosen camera turns to sound location when the sound comes. If there is a movement where the camera turns the software which was developed using MATLAB can send a warning message to user “ Movemet was detected”.
Keywords: Güvenlik Sistemleri; Mekatronik