Kadıhan’ın El-Fetava adlı eserinde örf ve adet - Tetik, Hasan (My University, 2006)
KADIHAN’IN EL-FETAVA ADLI ESERİNDE ÖRF VE ADET Bu araştırma VI. (XII) yy'da Maverâünnehir bölgesinde yaşamış olan Kâdîhân ve onun en önemli eseri Fetâvâ Kâdîhân hakkındadır. Bu eserde yer alan örf ve âdetle ilgili hükümler tezin ana konusudur. Bu araştırma, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Kâdîhân'ın hayatı ayrıntılı olarak ele alınmış, hocaları, talebeleri, eserleri, ilmi şahsiyeti ve yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm, tezimizin ana bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde öncelikli olarak eserde geçen örf ve âdetle ilgili terimler hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra eserde örfle ilgili geçen hükümler, konusuna göre ele alınmıştır. En sonunda ise örf ve âdetle ilgili tasnifler ve değerlendirmeler bulunmaktadır.

URF AND CUSTOMS İN FATAWA QADIKHAN This study is about Qadikhan, who lived Mavara al-Nahr during the VI. (XII) century and his Magnum Opus Fatawa Qadikhan (al-Haniyye). The main purpose of the thesis are the ahkam corcerning urf and customs. Thist research consists an introduction and two main parts. İn the introduction part, information about aim and concern of the thesis is given. İn the first part, it is studied the life, works, masters and students of Qadikhan and also his scientific personality and his time. The main structure of the thesis is the second part. In this part firstly the concepts concerning urf are studied. After that the ahkam concerning urf are discussed according to their titles. Consequently the classifications and evaluation of urf are concerned.
Keywords: Gelenekler_Örf ve Adetler; İslam Hukuku