Badmintoncularda farklı ısınma protokollerinin çeviklik, sürat ve dayanıklılık üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Atasoy, Ecem Buse (My University, 2022)
Araştırma ile badmintoncularda farklı ısınma yöntemlerinin temel motorik özelliklere etkisinin incelenmesi ve birbirleriyle karşılaştırılarak metodlar arası farklılık olup olmadığının, farklılık var ise, hangi düzeyde olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan erkek badminton sporcularına üç ayrı günde, 5 gün aralıklarla farklı ısınma protokolleri (geleneksel, statik ve patlayıcı) uygulanmıştır. Isınma protokolleri tamamlandıktan sonra belirlenen fiziksel testler (t testi, 10 m sürat ve YATT1) uygulanmış ve sporculardan elde edilen test verileri karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmada 10 metre sürat performanslarına bakıldığında, statik ısınma protokolü ile geleneksel ısınma protokolü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yokken , statik ısınma protokolü ile patlayıcı ısınma protokolü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Çeviklik performanslarına bakıldığında, geleneksel ısınma protokolü ile statik ısınma protokolü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yokken, geleneksel ısınma protokolü ile patlayıcı ısınma protokolü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Patlayıcı ısınma protokolü ile statik ısınma protokolü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık vardır. Dayanıklılık performanslarına bakıldığında, geleneksel, statik ve patlayıcı ısınma protokolleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Çalışma sonuçlarına göre üç ısınma yönteminin de performans arttırma etkisi gösterilmiştir. Ancak etki farklarına bakıldığında patlayıcı ısınma protokolünün sürat, çeviklik ve dayanıklılık performansı üzerinde daha etkili olduğu söylenebilir.

With this research, it is aimed to examine the effects of different warm-up methods on the basic motoric properties of badminton players and to compare them with each other and to reveal whether there is a difference between the methods, and if there is, at what level. Different warm-up protocols were applied to male badminton athletes participating in the study on three separate days, at 5-day intervals. After the warm-up protocols were completed, 3 different physical tests were applied and the test data obtained from the athletes were compared. In the study, when the 10 meter speed performances were examined, there was no statistically significant difference between the static warm-up protocol and the traditional warm-up protocol, while a statistically significant difference was found between the static warm-up protocol and the explosive warm-up protocol. When the agility performances were examined, there was no statistically significant difference between the traditional warm-up protocol and the static warm-up protocol, while a statistically significant difference was found between the traditional warm-up protocol and the explosive warm-up protocol. There is a statistically significant difference between the explosive warm-up protocol and the static warm-up protocol. When the endurance performances were examined, no statistically significant results were found between traditional, static and explosive warm-up protocols. It can be said that the explosive warm-up protocol is more effective on speed, agility and endurance performance.
Evaluation of the effects of different warm-up protocols on agility, velocity and endurance in Badminton players
Keywords: Agility; Badminton (Game); Badminton (Oyun); Beden eğitimi ve antrenman; Çeviklik; Dayanıklılık; Dayanıklılık sporları; Endurance sports; Isınma Protokolleri Endurance; Physical education and training; Sürat; Velocity; Warm-up Protocols