Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde sosyal harcamalarının OECD ve Türkiye’de karşılaştırılmalı analizi - Yılmaz, Mehmet (My University, 2010)
SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI ÇERÇEVESİNDE SOSYAL HARCAMALARININ OECD VE TÜRKİYE'DE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Bu çalışmada öncelikle sosyal harcamalar hakkında bilgi verilmiş, sosyal devletin görevleri ve üstlendiği roller ile birlikte sosyal harcama türlerinden bahsedilerek, özellikle sosyal harcama türlerinden sağlık harcamaları ve eğitim harcamaları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmada aynı zamanda sosyal harcamalar kavramından, sosyal harcamalarda devletin üstlendiği rol ve kapsamından, fonksiyonlarından, sosyal harcama türlerinden teorik olarak bahsedilmiştir. Özellikle ise de, sağlık harcamaları ve eğitim harcamaları asıl konu olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Sağlık hizmeti hakkında öncelikle sağlık kavramından teorik olarak bahsedilerek, genel olarak, niteliği, özellikleri, kamu ve özel sektör tarafından sunumu, finansmanı, sağlık harcamaları ve bu harcamaları etkileyen faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise sağlık harcamaları bazından Türkiye’de mevcut sağlık sektöründen yapılan harcama, teşkilatlanma ve GSYİH içindeki payı, sektörler bazında dağılımı, sağlık hizmetlerinin hangi sektörler tarafından sunulduğu,konsolide içindeki payı, sektörlerin harcamalarının dağılımı ve özellikle de OECD ülkeleriyle karşılaştırılarak analizi yapılmıştır. Eğitim harcaması hakkında öncelikle eğitim kavramından teorik olarak bahsedilerek, eğitim hizmetinin amacı, faydaları, kamu harcamaları içerisindeki yeri gibi teorik olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise eğitim harcamalarının sınıflandırılması,türlerine göre MEB, YÖK ve Üniversitelerin harcamalarında sayısal verilerek kullanarak açıklanmaya çalışılmış, konsolide bütçe içindeki payı, GSMH içindeki payı ve özellikle de OECD ülkeleriyle karşılaştırılarak analizi yapılmıştır. Sosyal Harcamalar, Eğitim Harcamaları, Sağlık ve Sağlık Harcamaları

COMPORATIVE ANALYSIS OF THE SOCIAL EXPENDITURESE ON THE LIMITATION OF THE SOCIAL GOVERMENT’S UNDERSTANDİNG AT OECD AND TURKEY This research provides information of about the social expenditures. Not only the duties and roles of the social goverment but also the sort of social expenditures are mentianed about in this research. Expecially; the information is given about health and education expenditures, goverment’s role, scape, function for social expenditures, moreover, health and education expenditures are explained as an actuol topic. First of all, the concept of health is mentianed about health’s services as a thearatic. Generally, the service of health’s qualities, features, presentation from the public and private sector, financing, health expenditure’s factor are revealed in this research. After, according to health expenditure’s organization, expenditures made by extant health sector, health expenditure’s share in Gross National Product of these countries and consolidation their distribution between sectors, the expenditures distribution of sector, which sectors are presented, are analysed with OECD countries as a comparative. The concept of education is mentained about education expenditures as a theoratic. Education service’s advantage, aims, effects on public expenditures are explained in this research. After that, education expenditures are classified according to ministery of education, higher education, university. They are examined with numerical datum. Education’s share with in consolidation budget and GSMH. Expacially, the expenditures of education are analysed with OECD countries as a comparative. Key Words: Social Expenditures, Education and Education Expenditures, Health and Health Expenditures
Keywords: Maliye; Sosyal Devlet; Sosyal Harcamalar_Türkiye