İbn Ebi Leyla hayatı ve fıkhi görüşleri - Aslan, Ahmet (My University, 2007)
İBN EBİ LEYLA HAYATI VE FIKHI GÖRÜŞLERİ Asıl ismi Muhammed olan İbn Ebî Leylâ 74/ 693 yılında Kûfe’de doğmuştur. Tâbiinden meşhur Abdurrahman İbn Ebî Leylâ’nın oğludur. Yusuf b. Ömer tarafından 122 yılında kadılık görevine getirilen İbn Ebi Leyla bu görevini hem Emeviler hem de Abbasiler döneminde ölene kadar sürdürmüştür. Ebu Hanife’nin çağdaşı olup rey ehlinden kabul edilmektedir. Uzun süre resmi görev yaptığından dolayı düzenli bir ders halkası ve öğrenci grubu olmamıştır. Onun bilinen bir eseri mevcut değildir. Onun fıkhı görüşlerinin bir kısmını Ebu Yusuf “İhtilafu Ebî Hanîfe ve İbn Ebî Leylâ” isimli kitabında zikretmiştir. Mutlak bir müçtehit olan İbn Ebi Leyla’nın mezhebi yayılmamıştır. Rical âlimlerince eleştirilmiştir. Ama onun hakkında yapılan bu eleştiriler tartışmaya açıktır.148/ 765 yılında vefat etmiştir.

THE LİFE OF İBN ABİ LAYLA AND HİS VİEWS ABOUT FİKH İbn Abi Layla was born in 74/ 693 in Kufe whose real name is Mohammed. He’s son of Abd al-Rahmân b. Abî Layla who is famous tâbi’î. He was appointed kadi of Küfa by Yüsuf b. Omar in 122 and he continved Umayyads and Abbasids period of time until his death. He is contemporary of Abü Hanîfa and accepted from Kufe school. He hasn’t have regular lessons and students, because of his long official duty. He has not been any written work known. Abü Yüsuf mentioned some of fikh of him at “İkhtilâf Abî Hanîfa wa-İbn Abî Layla”. His madhab was not spread out who is absolute mujtahid. He was criticized by scholars rijal. However, this criticsms about him free for discu sion. He died in 148/ 765.
Keywords: Biyografi; İslam Dini; İslam Hukuku