İşletmelerde bilgi paylaşımının yenilikçilik üzerine etkisi - Kılıç, Halil Aslan (My University, 2014)
İŞLETMELERDE BİLGİ PAYLAŞIMININ YENİLİKÇİLİK ÜZERİNE ETKİSİ Günümüz bilginin hakim olduğu ekonomik düzende işletmelerin sürdürülebilir kazanç sağlamalarının anahtar kavramlarından biri yenilikçiliktir. İşletmeler ancak yenilikçilik yaparak rakiplerinden sıyrılabilmektedir. Çünkü ekonomi, büyük bir hızla değişmekte ve gelişmektedir. Bu değişime adapte olabilmek için işletmelerin sahip oldukları ve edinecekleri bilgileri etkin kullanıp yenilikçilik yapabilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla çalışmada bilgi paylaşımının yenilikçilik üzerindeki etkisi ve önemi araştırılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin ilki, yenilikçilik ve yenilikçilik ile ilgili temel kavramların bahsedildiği birinci bölümdür. Diğeri bilgi, bilgi paylaşımı ve bilgi ile ilgili temel kavramların bahsedildiği ikinci bölüm; sonuncusu ise çalışmanın araştırma kısmını oluşturan, bilişim sektöründe faaliyet gösteren 68 işletme üzerinde yapılan araştırmanın analiz ve bulguları ile değerlendirmenin yer aldığı üçüncü bölümdür. Araştırma sonuçlarına göre bilgi paylaşımının faktörlerinden biri olan örtük bilgi paylaşımının ürün yenilikçiliği, süreç yenilikçiliği ve pazarlama yenilikçiliği üzerinde etkisi tespit edilmiştir. Ayrıca bilgi paylaşımı ile yenilikçilik faktörleri arasında pozitif yönlü ilişkilerin bulunduğu tespit edilmiştir. Paylaşımı, Örtük Bilgi Paylaşımı, Bilgi Paylaşımı, Yenilikçilik, İnovasyon

THE EFFECT OF KNOWLEDGE SHARING TO INNOVATION IN BUSINESS Innovation is one of the key factors to gain sustainable profit for business in recent knowledge intensive economic system. Firms could differentiate themselves from the competitors with innovating. Since the economy is increasingly changing and developing. To be adapting this changing, firms must innovate with efficiently used the knowledge they have and they will have got. For this reason the effect of knowledge sharing to innovation studied in this research. This study has three parts. In the first part, subject of innovation and related basic concepts expressed. In the second part, knowledge, knowledge sharing and the basic concepts related with knowledge sharing are explained. In the last part, the research on 68 firms working in information and communication technology sector to test the effect of knowledge sharing on innovation explained. According to the test result, tacit knowledge, one of factors of knowledge sharing, has impact on product, process and marketing innovation. Also significant and positive relationship has been found between factors of knowledge sharing and innovation. Explicit Knowledge Sharing, Tacit Knowledge Sharing, Innovation
Keywords: Açık Bilgi Paylaşımı; Bilgi Paylaşımı; İnovasyon; İşletmeler; Örtük Bilgi Paylaşımı; Türkiye; Yenilikçilik; Yönetim; Yönetim ve Organizasyon