Kurumsal spor organizasyonlarının örgütsel bağlılık ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi - Togo, Osman Tolga (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Şirketler Ligine katılan kurumsal şirket takımı katılımcılarının, örgütsel bağlılık ve yaşam kalitelerinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ilinde Şirketler Liginde yer alan toplam 19 takımdan 235 organizasyona katılan erkek sporcu deney grubuna dahil olup, organizasyona katılmayan ama iş gören 235 erkek çalışanda çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Sporculara “Kişisel Bilgi Formu”, “Örgütsel Bağlılık Ölçeği”, ve “WHOQOL-BREF-Yaşam Kalitesi Ölçeği” uygulanmıştır.Bulgular: Sporcu İş Görenlerle –İş Görenler arasında Yaşam Kalitesi T testi sonucu, Yaşam Kalitesi alt boyutu puanlarının, Fiziksel (tYK=,4,116, p<0.05), Psikolojik (tYK= 2,982, p<0.05), Sosyal (tYK=8,682, p<0.05) ve Çevresel (tYK=8,492, p<0.05) alt boyutlarının tümünde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Sporcu İş Görenlerle –İş Görenler arasında Örgütsel Bağlılık, T testi sonucu, Örgütsel bağlılık alt boyutu puanlarının, Duygusal (tÖB=3,197, p<0.05) ile Normatif (tÖB=5,088, p<0.05 alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edildiğini ancak Devamlılık (tÖB= 1,779, p >0.05) alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Sonuçlar: Sportif Organizasyonlara katılan şirket katılımcılarının, katılmayanlara göre örgütsel bağlılıklarının ve yaşam kalitelerinin belli alt boyutlarda yüksek olduğu görülmektedir.

ABSTRACTPurpose: The Purpose of the study, participation of corporate company team participating is to examine organizational commitment and quality of life in corparate league.Methods: Male athletes participating in 235 organizations from 19 teams in the League of Companies in Istanbul province were formed by 235 male working group who are not participating in the organization but who are working with the experimental group. Personal Information Form, Organizational Dependence Scale and WHOQOL-BREF-Quality of Life Scale were applied to sportsmen.Findings: Sportsman Jobs Among Those Who Have Observed the Quality of Life T-Test Result, Quality of Life Subscale scores, statistical significance was found in all of the subscales of physical (tCK =, 4,116, p <0.05), Psychological (tYK = 2,982, p <0.05), Social (tYK = 8,682, p <0.05), and Environmental A difference was detected. Organizational Commitment, T-Test Result, Organizational Commitment Subscale scores, statistically significant difference was found between the emotional (TTB = 3,197, p <0.05) and normative (tTB = 5,088, p <0.05 sub dimensions but no significant difference was found between continuity (tTB = 1,779, p> 0.05).Conclusion: It is observed that the participation of the company participating in Sportive Organizations is higher in certain sub-dimensions of organizational commitment and quality of life than those who do not participate.
Keywords: Basketball; Basketbol; Business league; Corporate organizations; Kurumsal organizasyonlar; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Personel yönetimi; Personnel management; Quality of life; Recreation; Rekreasyon; Social and culturel activities; Social aspects; Sosyal ve kültürel aktiviteler; Sosyal yönler; Spor; Spor organizasyonları; Sports; Sports organizations; Şirketler ligi; Yaşam kalitesi