Rusya dış ticaretindeki yeni eğilimlerin ekonomi politiği - Chodiev, İlkham (My University, 2006)
Sosyalist sistemin yıkılmasından sonra Rusya Federasyonu; serbest Pazar ekonomisine geçiş döneminde diğer pek çok ülkede olduğu gibi ekonomik sıkıntılar yaşamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri sadece ekonomik sistemin değil sosyal, siyasal ve tüm hayat düzenini etkileyen unsurların topyekûn bir değişim sürecine dâhil olmasıdır. Tez çalışmasında Rusya’ da Pazar ekonomisine geçiş döneminde ekonomik anlamda yaşanan değişim ve gelişimlerin üzerinde durulmuş, reformlardan bahsedilmiş ve karşılaştırmalı olarak Pazar Ekonomisine geçiş dönemi ve günümüzde ki mevcut fiili durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde; SSCB’ de 1960 yıllardan sonra ekonomide meydana gelen gelişmelerden ve reformlardan bahsedilmiştir. 1965 yılında Brejnev tarafından uygulamaya konulan Liberman (Kosıgin) reformlarını incelenmiştir, daha sonra Gorbaçov döneminde Gorbaçev’un tarafından uygulanan; Merkezi Planlamada Teşebbüslere Kayış, Bütçe Açığının Azaltılması, Fiyat Reformu, Tarım Sahasındaki Reformlar, Anti Alkol Kampanyası ve Para Arzının Kısılması ile ilgili yapılan reformlardan bahsedilmiştir. SSCB’de uygulanan reformlardan sonra SSCB’nin dağılım sürecindeki ve dağılımından sonraki yıllarda Serbest Pazar Ekonomisine geçiş üç dönem olarak bir analize tabi tutulmuştur. İkinci bölümde Rusya’nın başlıca ekonomik sektörlerinin analizi yapılmıştır. Temel sektörler olan tarım, sanayi enerji, bankacılık ve inşaat sektörleri incelenmiş SSCB ve Rusya Federasyonundaki durumu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise; SSCB’ nin dağılım sürecindeki dış ticareti analize tabi tutulmuştur. Daha sonra Rusya Federasyonuna geçiş döneminde dış ticarette yaşanan değişimler incelenmiştir. Son olarak ise Rusya Federasyonun yıllar ve ülkeler itibariyle yapmış olduğu ithalat ve ihracatı incelenmiştir, ayrıca ithalat ve ihracat ile ilgili yapılmış olan düzenlemelerden bahsedilmiş, ithalat ve ihracattaki vergilendirme, ürün kalitelendirilmesi ve bavul ticareti incelemeye tabi tutulmuştur.

Russia after breaking down of socialistic regime; there were many difficulties in term of transition to Free Marketing Economy like many other countries. One of the most important reason is not only the process of Economic system change, but also social, political, and whole life convention changes. In the treatise study change and evolution of translition period to Market Economy of Russia ,in economical meaning were dwelled on.Also , in this study was mantioned about reforms and compared the period of translation to Market Economy and substantual situation today. The first section is described progress and reforms which took place in Economy of USSR after 1960. Moreover,Brejnev analysed and put into the practice Liberman (Kosigin)’s refoems, in 1965; later, Gorbachov’ s Center Planning Approach Instability, Shortage Budget Decreasing, Reform of Cost, Agriculture Reforms, Anti Alchohol Campaign, and Cutting down of Monetary are taken place in treatise. The transition of Free Market Economy after USSR distribution is explained and analysed in three terms. First term, is analise of period from crisis,1998 and third firm-fron 1998 until 2005. The second sectior is analising Russian Economic sectors. The basic sectors,which are agriculture,industry,energy,banking and building, are anylised.Situations of USSR and Russia are evaluated. The third section;the foreign trade in period of USSR distrubution is analysed.Later the changes of foreign trade, during transition period from USSR to Russia are analysed. Finally,there is analysed export and import between Russia and other countries.Besides;reorganizations,assessment;quilification of product , and trunk trade in export and import take place in treatise study.
Keywords: Dış Ticaret_Ekonomi; Ekonomi Politikası_Rusya