Türkiye'de bankacılık sektörüne yabancı sermaye girişi ve vergilendirilmesi - Acar, Uğur (My University, 2015)
Türkiye'de bankacılık faaliyetleri gelişmekte olan ülkelerin aksine dönemler itibari ile farklılık göstermektedir. 1980 öncesi dönemde yerli ve yabancı bankaların Türk bankacılık sektörü içindeki faaliyetleri kısıtlanmıştır. 1980 sonrasında birçok ülkede finansal liberilizasyon süreci yaşanmaya başlamıştır. Türkiye 24 Ocak 1980 istikrar kararları ile birlikte finansal liberilizasyon sürecine dahil olmuş ve 1989 yılında istikrar kararlarının devamı niteliğinde olan düzenlemelerle süreç içinde hızla yol almaya başlamıştır. Uygulanan liberal politikalar sonucu bankacılık sektöründeki küreselleşmeye ayak uydurulmuş, yabancı bankaların Türkiye'ye gelişleri hız kazanmıştır. 1990'lı ve 2000'li yıllardaki gelişmeler ve yaşanan krizler bankacılık sisteminin mali yapısının bozulmasına neden olmuştur. Ancak; 2001 yılında Güçlü Ekonomiye Geçiş Bankacılık Yeniden Yapılandırma nın uygulamaya konulmasıyla Türkiye ekonomisinin toparlanması ve buna bağlı olarak bankacılık sektörünün küreselleşme sürecini takip etmesi sağlanmıştır. Bu çalışmanın amacı; Türk bankacılık sektöründe artan yabancı banka girişlerinin sektöre ve ekonomiye etkisini ortaya koymak ve yabancı banka gelirlerinin nasıl vergilendirildiğini ifade etmektir. Çalışmanın birinci bölümünde, önce Osmanlı Devletinin bankacılıktaki gecikmesi, ardından Türk bankacılık sektörünün tarihsel gelişimi ve son olarak da 2001-2014 arası bankacılık sistemindeki gelişmeler ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, yabancı sermayeli bankaların Türkiye'yi tercih sebepleri ve makroekonomik faktörleri etkisi incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde, yabancı bankaların dar mükellefiyet kapsamında Türk bankacılık sektöründe şube açarak veya şube açmadan elde ettiği kazanç ve iratların nasıl vergiye tabi tutulduğu incelenmiştir. Bankacılık, Finansal Liberilizasyon, Türkiye'de Yabancı Bankalar, Vergi .

Turkey in contrast to banking activities in developing countries has shown that differences in the periods. In the period before 1980, domestic and foreign banks are limited to activities in the Turkish banking sector after 1980. Turkey with the decisions of stability 24 January 1980, has been involved in the process of financial liberilization and has begun to take its way in the process with the arrengements that made in 1989. The result of applied liberal policy, globalization in the banking sector has started, arrival of foreign banks has gained momentum in Turkey. The Crises that occured in the 1990sand 2000s, has led to deterioration of the financial structure of the banking system. However, in 2001,Strong Economy Transition Program and Banking Restructuring Program the recovering of Turkey's economy and as a result of this; the banking sector has been followed the globalization movements. The aim of this study, into the Turkish banking sector, increasing foreign bank entry and the effects of the economy and the sector of foreign bank income is taxed is to how to express that. In the first chapter of the study, firstly; the delay of bank system in Ottoman after the historical improvement of Turkish bank sector and lastly the events of bank system between 2001-2014, have been taken in hand. In the second chapter of the study, the development of foreign banking, foreign banks reasons of choosing the Turkey and the effect was examined macro-economics factors. The study's third and final chapter, the narrow scope of the obligation of the foreign bank, the Turkish banking sector by opening a branch or branch has achieved earnings and revenues of without opening taxable holding surveyed. Banking, Financial Liberilization, Foreign Banks in Turkey and Tax.
Keywords: Bankacılık; Türkiye