Katolik Kilisesi’nin modern dünyaya uyumu: II. Vatikan konsili ve katoliklerin yaklaşımı - Taşpınar, İsmail (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2011)
Protestanlığın ortaya çıkışına neden olan ve Reform’un yapılmasını hazırlayan olaylar, aynı zamanda Katolik Kilisesi’nin kendi içinden de bazı eleştirilerin seslendirilmesine zemin hazırlamış tır. 16.yy.’da başlayan Hümanizm, Rönesans ve Reform hareketlerinin sonuçlarından Katolik Kilisesi de etkilenmiştir. Bunun sonucunda Katolik Kilisesi kendi içinde bazı konuların tartışılmasını ve Trento Konsili’ni (1545-1563) toplama kararı almıştır. Ancak, bu ‘otoriter ve tepkisel’ tedbirler Kilise’nin kendi mensuplarından daha da uzaklaşmasına neden olmuştur. Katolik Kilisesi tarihinde, Kilise’nin kendini ‘modern gelişmelere ayak uydurması’ ve hem doktrin hem de teşkilat yapısı bakımından ‘güncellenmesini sağlaması’ anlamına gelen Aggiornamento yapma ihtiyacını hissettiği ikinci önemli ‘reform’ çalışmaları ise, şüphesiz II. Vatikan Konsili ile olmuştur. Araştırmada Katolik Kilisesi’ndeki bu değişimler ve Katoliklerin buna tepkisi ele alınmaktadır.
Keywords: II. Vatikan Konsili, Katolik Kilisesi, Modernizm, Aggiornamento, Konsiller