Pamuk ipliklerinde farklı iğ devirlerinde iplik tüylülüğü ve kopça ilişkisi-1:C2f ve C2r tipi kopçaların ağırlık ve kaplama türlerinin iplik tüylülüğüne ve diğer iplik özelliklerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Bu çalışmada 550 tex pamuk fitillerinden, laboratuar tipi makinede 7000,8000, 9000 ve 10000 dev/dakika iğ devirlerinde 30tex (Ne20) iplikler üretilmiştir. İplik üretiminde, C2fve C2r tipi kopçalar dört farklı kaplama türünde ve sekiz ayrı numarada kullanılmıştır. Temel olarak, kopça ağırlıkları ve kaplama türünün iplik tüylülüğü üzerinddeki etkisi iğ devirlerine göre incelenmiştir. Bunlara ilave olarak olarak iplik eğirme gerilimi, iplik numarası, iplik bükümü, iplik düzgünsüzlüğü, iplik mukavemet ve uzamaları da değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda; kopça ağırlığı arttıkça tüylülüğün azaldığı, kopça kaplama hassaslığının tüylülük üzerinde etkili olmadığı, düz profilli kopçaların daha az tüylülüğe neden olduğu, iğ devir artışlarına karşılık hafif kopçalarda tüylülük artığı meydana geldiği , ağır kopçalarda ise tüylülük davranışının karmaşıklaştığı, kopça ağırlığı ve kaplama türünün iplik numarası ve düzgünsüzlüğü üzerinde etkisiz olduğu, kopça ağırlığı arttıkça iplik bükümünün azaldığı, ipliklerin mukavemet ve uzamaları üzerinde kopça ağırlığı ve kopça kaplama türlerinin etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Malzeme Bilimleri, Tekstil