Türkiye'nin kadın istihdamı ve işgücü istatistiklerinin incelenmesi - ALTAŞ KARACA, DİLEK; TAŞSEVEN, ÖZLEM (My University, 2022)
Kadın istihdamını etkileyen birçok ekonomik, sosyal ve kültürel faktör vardır. Bugün, üretim faktörlerinin tam ve etkili kullanımı ile toplumların gelişimi mümkündür. Üretimin en önemli faktörü olan işgücü, erkeklerin ve kadınların mal ve hizmet üretimine katılımı olarak tanımlanabilir. Çoğu toplumda, işgücündeki kadın oranı çeşitli nedenlerle erkeğin arkasında kalır. Kadınların Türk işgücüne katılımı AB ülkelerine kıyasla çok düşüktür. Ülkelerin gelişimi, kadın işgücüne katılımını belirleyen ana faktördür. Artan eğitim seviyeleri ve doğum oranlarının azalması, işgücünün katılımını artıran diğer önemli faktörlerdir. Bu çalışmada, Türkiye'nin kadın istihdamı ve işgücü istatistiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. AB ve Türkiye’de kadın istihdamı politikalarının karşılaştırması yapılmış, kadın işsizliği ele alınmış ve TÜİK verilerinden yararlanılarak temel işgücü istatistikleri, kadın istihdamının sektörel dağılımı ve belirli meslek gruplarındaki kadın oranları incelenmiştir.

There are many economic, social and cultural factors that affect women's employment. Today, the development of societies is possible with the full and effective use of the factors of production. The labor force, which is the most important factor of production, can be defined as the participation of men and women in the production of goods and services. In most societies, the proportion of women in the workforce lags behind men for various reasons. Women's participation in the Turkish workforce is very low compared to EU countries. The development of countries is the main factor determining female labor force participation. Increasing education levels and decreasing birth rates are other important factors that increase labor force participation. In this study, it is aimed to examine Turkey's female employment and labor force statistics. A comparison of women's employment policies in the EU and Turkey has been made, women's unemployment has been discussed, and basic labor statistics, sectoral distribution of women's employment, and women's rates in certain occupational groups have been *examined by using TUIK data.
Analysis of Turkey's female employment and labor force statistics
Keywords: Kadın istihdamı; işgücü; kadın işsizliği; Female employment; labor force; female unemployment