Atatürk devri yüksek öğretim kurumlarında Türk İnkılap Tarihi öğretimi - Devlet, Güzin Beril (My University, 2004)
Türkiye'de Tarih öğretimi konusunda birçok çalışma yapılmış olmasına karşın, Atatürk devrindeki öğretim henüz yeterince araştırılmamıştır. Özellikle, bir rejim dersi sayılan Türk İnkılap Tarihi derslerinin, Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden gençlere ne şekilde verildiği incelenmeye değer bir konudur. Atatürk devri (1923 -1938) yüksek öğretim kurumlarının başında, 1933 Üniversite Reformu gereğince Darülfünun'un kaldırılmasıyla oluşturulan İstanbul Üniversitesi gelmektedir. İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde okutulan Türk İnkılap Tarihi dersleri başlıca üç hoca tarafından verilmiştir: Mahmut Esat Bozkurt, Recep Peker ve Yusuf Kemal Tengirşenk. Bu derslerde XIX. ve XX. yüzyılların önemli siyasal gelişmeleri, devletlerarası ve sistem içi çatışmalar, İnkılap, Hürriyet gibi kavramlar ele alınmıştır. Derslerin genel ve ortak amacı Türk İnkılabı'nı, dönemi ve coğrafyası çerçevesinde anlamlı bir yere oturtmak; gençlerde yurda, inkılaba ve gelişmeye karşı sevgi ve bağlılık yaratmaktır. Günümüzde yüksek öğretim kurumlarında okutulan TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarının içerikleri ele alınarak, Atatürk dönemi dersleriyle karşılaştırılmış, benzeyen ve farklılaşan yönleri belirlenmiştir. Güzin Beril Devlet
Keywords: Eğitim; Türk İnkılap Tarihi; Yüksek eğitim; Yüksek Öğretim_Türkiye