Küçük ölçekli işletmelerin hedef karın maksimizasyonu açısından birleşmelerinin fuzzy yöntemi ile analizi - Özkan, Cemal Gökhan (My University, 2005)
Günümüzde pazarlar global bir yapıya kavuşmaya başlamıştır. Bu globalleşme sonucu işletmelerin yıllardır içinde bulundukları şartlar değişime uğramaya başlamıştır.Rekabet ortamı artmış, Pazar yapıları ve şartları değişikliğe uğramıştır. İşletmeler bu değişen şartlarla tek başına baş edemez hale gelmeye başlamışlardır. Bu ortam içerisinde diğer işletmelerle ortaklıklara gitmeğe, birleşimler yapmaya başlamışlardır. Bunun sonucunda şirket birleşmeleri bütün dünyada yayılmaya başlamıştır. İşletmeler gerekirse dünyanın diğer ucundaki işletmelerle bile ortaklığa gitmeğe başlamışlardır. Böylece şirket birleşmelerinin önemi çok artmıştır. İşletmeler bu ortaklıkları değişik pazarlarda yapmaktadırlar. Bu pazarların yapısı birbirinden tamamen farklıdır. Özellikle gelişmekte olan pazarlar yapı bakımından birbirlerinden tamamen farklı olabilmektedir. Bundan dolayı gelişmekte olan pazarların yapısını iyi bir şekilde tanımak çok önemlidir. Gelişmekte olan bu pazarlar tamamen belirsiz, şartların değiştiği, sınırların tam olarak bilinmediği ortamlardır. Bu ortamlarda belisizlik hakim olduğu için , bu ortamlarda yapılacak çalışmalar için klasik yöntemlerin yerine, yeni yaklaşımların uygulanması gereklidir. Fuzzy mantık bu gibi belirsiz şartların hakim olduğu ortamlar için kullanılması uygun olan bir yaklaşımdır. Fuzzy lineer programlama kullanılarak yapılan şirket birleşme değerlendirmesi uygulamasında, işletmelerin belirsiz şartlar içinde yapacakları birleşim için aday seçimi üzerinde çalışılmıştır. Fuzzy mantık sayesinde adayların değerlendirilmesi, klasik yaklaşımlara göre daha net ve doğru sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Buradan görüldüğü gibi işletmelerin değişken koşulların hakim olduğu gelişmekte olan pazarlarda yeni yaklaşımları değerlendirmesi ve uygulamaya sokması doğru bir hareket tarzı olacaktır.
Keywords: Şirketlerin Birleşme ve Bütünleşmeleri