Absans epilepside periostinin araştırılması - Çağman, Zeynep (My University, 2019)
Epilepsi kronik bir hastalık olup, dünyada % 1 prevelansa sahip, yaygın ve ciddi bir nörolojik bozukluktur. Mevcut tedaviler yapısal bozukluğu düzeltmez sadece nöbetleri önler. Bu yüzden yeni tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç vardır. Ayrıca antiepileptik ilaçlara karşı farmakodirenç gelişmesi ve yeni çıkan ilaçların pahalılığı hastalara ve devlete ekonomik yük getirmektedir. Bu ve diğer nedenlerle tedavinin sürdürülemeyişi, bu hastalığa bağlı olarak birçok soruna yol açmakta ve hastaların rehabilitasyonunu güçleştirmektedir. Hastalığın tedavisinde alternatif yaklaşımlara büyük ihtiyaç vardır. Periostin K vitaminine bağımlı yeni keşfedilmiş bir proteindir. Periostinin beyin dokusunda varlığı saptanmıştır. Bu proteinin fizyolojik önemi bilinmemektedir ve epilepsiyle ilişkisine dair hiçbir yayına literatürde rastlanmamıştır. Bu tezin amacı, absans epilepsili sıçanların beyin dokusunda periostini incelemek ve normal beyin dokusuyla karşılaştırmaktır. Genetik absans epilepsili GAERS tipi sıçanların beyin dokularından alınan örneklerde periostin seviyeleri hem protein ve hem de gen düzeyinde araştırıldı. GAERS ve kontrol sıçanlarının hipokampus, korteks ve serebellumlarında periostinin varlığı saptandı. Ancak periostin ekspresyonunun bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Periostin ve epilepsi arasındaki ilişkiye dair ilk kez yapılmış olan çalışma, bu alanda ileride yapılacak çalışmalara bir temel olacaktır.

Epilepsy is a chronic disease and is a common and serious neurological disorder with a prevalence of 1% in the world. Current treatments do not correct structural disorder, only prevent seizures. Therefore, new treatment approaches are needed. In addition, pharmacodynamic effects against antiepileptic drugs and the cost of new drugs bring economic burden to patients and the state. Failure to continue treatment for these and other reasons leads to many problems due to this disease and complicates the rehabilitation of patients. There is a great need for alternative approaches in the treatment of the disease. Periostine is a newly discovered protein based on vitamin K. Periostin was found in brain tissue. The physiological significance of periostin is unknown and no publication has been found in the literature regarding its association with epilepsy. The aim of this thesis is to examine periostin in brain tissue of absence epileptic rats and compare with normal brain tissue. In samples taken from brain tissues of GAERS type rats with genetic absence epilepsy, periostin levels were investigated at both protein and gene levels. The presence of periostin was detected in the hippocampus, cortex and cerebellum of the GAERS and control rats. However, there was no statistically significant difference between these two groups. The first study of the relationship between periostin and epilepsy will be a basis for further studies in this area.
Keywords: Beyin Periostin; Biochemistry; Biyokimya; Brain; Epilepsi; Epilepsy; K Vitaminine Bağımlı Proteinler; Periostin; Vitamin K-dependent proteins