ÇOK PARTİLİ SİYASAL HAYATIN DÖNÜM NOKTASI: 1950 SEÇİMLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte gerçekleştirilen siyasal reform hareketleri demokrasi adına çok partili hayata geçilmesini gerekli kılmış ancak sosyal ve siyasalortamın mevcut yenileşme hareketlerine hazır olmaması bu durumun ertelenmesineneden olmuştur. II. Dünya Savaşı’nın etkisiyle otoriter rejimlerin önemini yitirmesive demokrasi söyleminin kuvvetlenmesi çok partili hayatı iki kez deneyimleyen Türksiyasetinin bu aşama da yeni adımlar atma eğilimi içine girmesini sağlamıştır.Üçüncü çok partili siyasal hayat denemesi Milli Kalkınma Partisi’nin 1945 yılındakurulmasıyla gerçekleşmiştir. Ancak tam anlamıyla örgütlenemeyen ve arka plandakalan bu parti muhalif olma özelliği gösterememiştir. O yıllarda Türk siyasetindevar olan muhalif parti eksikliği 1946 yılında Demokrat Parti’nin kurulmasıyla sonbulmuştur. Bu bağlamda çalışma da çok partili siyasetin ve demokrasinin güçlenmesi adına önemli muhalif partilerden biri olan Demokrat Parti’nin kuruluş evresive 1950 seçimleri ile iktidara yükselmesi dönemin siyasal alt yapısı göz önündebulundurularak anlatılmıştır. Döneme ait belge ve gazete ile konuyla ilgili yazılmışkitap ve makaleler çalışmanın araçlarını oluşturmuştur.

The political reform movements materialized with the promulgation of the Republic were required to be passed on to a multi-party life on behalf of democracy, but the fact that social and political environment was not ready for the current movements led to postpone this situation. The loss of importance of authoritarian regimes under the influence of the Second World War and the strengthening of the democracy discourse have led to the tendency of Turkish politics, which has experienced multi-party life twice, to take new steps on this phase. The third multiparty political life attempt took place by the establishment of National Development Party in 1945. However, this party, which was not well organized and stayed behind the scenes, has not been able to act like an opposition party. The lack of opposition party in Turkish politics in those years ended with the establishment of the Democrat Party, which was one of the important opposition parties that contribute to multi-party politics and democracy, and the raise of its power with the 1950 elections by taking consideration the political background of that period. The study consists the archive documents of the period and books and articles written about the subject.
THE TURNING POINT OF MULTI-PARTY POLITICAL LIFE: 1950 ELECTIONS
Keywords: İletişim; Tarih; Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi