Farklı liderlik tarzlarının çatışmayı ele alış biçimleri - Ergenekon, Ayşegül (My University, 2005)
Çağdaş organizasyon kavramı içerisinde en önemli unsur yöneticiliktir. Organizasyonların başarısı onu yönlendirecek, geliştirecek yöneticilere bağlıdır. Her geçen gün yöneticilik kavramı daha fazla önem kazanmakta, yöneticilerin klasik işleri yöneten ve bugünü düşünen yönetim anlayışları yerini geleceği düşünerek vizyon yaratan, değişim ve yaratıcılığa önem veren liderlik anlayışına bırakmaktadır. Örgütler büyüdükçe büyümenin getirdiği dağınıklık ortamında bireyler kendi çıkarlarını örgüt çıkarlarından üstün tutma eğiliminde olabilirler. Bu durum örgüt havasını zedeleyici bir hale gelebilir ve örgüt içerisinde çatışmalar söz konusu olabilir. Belli düzeyde yaşanan çatışmalar ortamdaki rekabetin, yaratıcılığın, paylaşımın artmasını sağlar. Çatışmaya taraf olan kişilerin birbirlerine olan yaklaşımları çatışmaların nasıl bir seyir izleyeceğini gösterir. Liderlerin çatışmaya yaklaşımları bazen gerginliklerin artmasına neden olurken, bazen de çatışmaların belli bir düzeyde kalmasını sağlar. Yöneticiler bazen kendileri çatışmaya taraf oldukları için, bazen de astları arasındaki çatışmaları çözümlemek için araya girdiklerinden çatışmalarla oldukça sık karşılaşırlar. Bu nedenle liderlerin çatışmalarla nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada farklı liderlik tarzlarına sahip olan yöneticilerin çatışmayı ele alış biçimleri incelenmiştir. Literatür incelendiğinde daha önce de liderlik çatışma ilişkisi üzerine araştırmalar yapıldığı görülecektir. Bu çalışmada dönüşümsel ve işe yönelik liderlik tarzlarının çatışmayı ele alış biçimleri üzerinde durulmuştur.

The most important aspect within the contemporary organization is management. The success of the organization depends on the managers who will manage and lead the organization. Managerial concept is gaining importance day by day, management perception of the managers which is managing the classic works and thinking today's conditions has been replacing by leading perception which is creating vision by thinking tomorrow's conditions and pointing out alternation and creativity.. As the organizations expand, the individuals may be in a trend that they take their benefits more important then the organization benefits. This situation may demage organization culture and disputes may arise within the organization. Disputes to certain level provide increase in competition, creativity, and sharing. The approaches of the parties in dispute demonstrate how the dispute will go on. The approaches of the leaders sometimes initiate the dispute to increase, and sometimes initiate the dispute to stay in certain level. Since sometimes managers involve in the disputes, or sometimes managers participate in disputes for resolution, they encounter with the disputes frequently. Therefore managers require to know how to handle these disputes. In this study, the way of handling the disputes of the managers who have different leadership ways are examined. When the literature is investigated, it can be seen that similar studies are conducted in leadership - dispute relation. In this study, relation between revolutionary and work based leaderships versus dispute resolution is examined
Keywords: Çatışma Yönetimi; Liderlik