Başarısız endodontik tedavilerde dijital periapikal radyografi ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinin karşılaştırılması - Kaplan, Tuna (My University, 2016)
Başarısız Endodontik Tedavilerde Dijital Periapikal Radyografi ve Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi Görüntülerinin Karşılaştırılması Tuna Kaplan, Danışman: Prof. Dr. Hesna Sazak Öveçoğlu, Marmara Üniversitesi Endodonti Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; daha önceden dijital periapikal radyografi ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak alınmış görüntüleri yorumlayarak, başarısız endodontik tedavilerin nedenlerini araştırmak ve bu iki tekniği karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Endodontik tedavi uygulandığı belirlenmiş ve bu dişlerinde semptom gösteren 60 hastanın daha önceden alınmış dijital periapikal radyografi ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerindeki periapikal lezyon, taşkın dolum, eksik dolum, tespit edilememiş kanal ve vertikal kök kırığı bulgularının varlık veya yokluğu değerlendirildi. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Başarısız kök kanal tedavilerinin nedenlerinin periapikal lezyon, eksik dolum, taşkın dolum, tespit edilememiş kanal ve vertikal kök kırığı şeklinde sıralandığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmanın sınırlılıkları doğrultusunda, hem dijital periapikal radyografi hem de konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin etkin teşhis araçları olduğu, özellikle periapikal lezyon ve taşkın dolum tespitinde, iki ve üç köklü dişlerin tespit edilememiş kanal mevcudiyetinde, tek ve üç köklü dişlerdeki vertikal kök kırığı şüphesi durumlarında ise konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin üstünlüğünün olduğu görülmüştür. arısız kanal tedavisi, dijital periapikal radyografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, periapikal lezyon

Comparison of Digital Periapical Radiography and Cone Beam Computed Tomography in Failed Root Canal Treatment Tuna Kaplan, Prof. Dr. Hesna Sazak Öveçoğlu, Marmara University, Department of Endodontics Aim: The aim of this retrospective study was to evaluate and compare the previously taken digital periapical radiography and cone beam computed tomography images and investigate the causes of failed root canal treatment. Materials and Methods: Digital periapical radiography and cone beam computed tomography images taken from 60 patients who had symptomatic endodontically treated teeth was used. Radiography and tomography images was compared due to the presence or absence of periapical lesion, overfilled obturation, underfilled obturation, unidentified root canals and vertical root fractures. Results: It has been shown that failed root canal treatments are caused by periapical lesion, underfilled obturation, overfilled obturation, unidentified root canals and vertical root fractures respectively. Conclusion: Within the limits of the current study, digital periapical radiography and cone beam computed tomography are both efficient in diagnosis. Especially in diagnosis of periapical lesion and overfilled obturation, presence of unidentified canals in two and three rooted teeth, uncertainty of vertical fractures in single and three rooted teeth, cone beam computed tomography has been found more efficient. Key words: failed root canal treatment, digital periapical radiography, cone beam computed tomography, periapical lesion
Keywords: Diş hastalıkları; Endodonti; Tedavi