Konut işlevli küçük ölçekli yüzer mekanlar üzerine hacim ve mobilya odaklı bir inceleme - Büyüktopbaş, Lütfi (My University, 2023)
Konut işlevli küçük ölçekli yüzer mekanlar üzerine hacim ve mobilya odaklı incelemenin yapılabilmesi için belirlenen çalışma prensibi, amacı, kapsamı ve yöntemi giriş bölümünde belirtilmiştir. İkinci bölümde; su üzerinde yaşama deneyimlerinin sonuncunda oluşturulan “yüzer mekan” kavramının, aralarında farklar ve benzerlikler bulunan tanımlamalarla çeşitli akademik çalışmalarda tartışılageldiğine değinilmiştir. Öncelikle, kavramsal bir alt yapı oluşturmak için “mekan” ve “yüzmek” tanımları incelenmiştir. Akademik çalışmalarının ortaklığı olan “su üzerinde bir yaşam” tanımlamalarından bahsedilmiştir ve bu kategoriye dahil edilen; su üzerinde bulunan, hareket eden hacimlerin kıyıda ya da açıkta sabitlenmiş mekanlar olarak nitelendirildiğine değinilmiştir. Su üzerindeki hacimlerin konumları dışında yüzer mekan sınıflandırılması ve yüzer hacim tarihini ele alan akademik çalışmalara yer verilmiştir. Yeni alternatif yaşam çevreleri ve güncel sorunların incelenmesiyle yüzer yapıların esnek ve sürdürülebilir alternatiflerine yer verilmiştir. Yüzer mekan odağını sağlamak ve çalışmayı okunaklı bir hale getirmek için “mekan”, “mimari mekan” ve “yüzer mekan ”kavramlarına değinilmiştir. Mekan ve yüzer mekan tanımlarını desteklemek ve çalışmanın hedefi olan yeni bir yüzer mekan tanımı oluşturmak için, araştırmalar sonucu erişilen örnekler su üzerinde kalma ve hareket etme özellikleri üzerinden sınıflandırılarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; temel olarak konut tanımına değinilmiş ve konut işlevli yüzer mekanlar üzerinde durulmuştur. Konutların zaman içerisinde oluşturduğu sosyal çevrenin gelişimine ve beraberinde getirdiği konut tanımı incelenmiştir. Çalışmanın odağı olan konut, insan ve su kavramları ilişkisine değinerek yeni bir yüzer konut tanımı oluşturmuştur. Bu tanım; su üzerindeki hacimlerin temel konut gereksinimlerini karşılayıp karakteristik hareket özelliğine sahip olması tespitleriyle yapılmıştır. Çalışmanın devamında konut işlevli yüzer mekanları “yapı” ve “deniz aracı” olarak sınıflandırmıştır. Çalışmanın alt başlığında yer alan “yapı sınıfı yüzer konutlar” türlerine ve kullanım konumlarına göre belirtilmiştir. Çalışma kapsamının merkezindeki yüzmek eylemi, su üzerinde gerçekleşen ve itme gücü aracılığıyla hareket eden yani “yüzer” olan konut tanımı ile su üzerinde fakat itme gücü olmayan yani “yüzen” konut tanımlarının farkını belirtilmiştir. Yüzer ve yüzen mekan konutların örneklerine yer verilerek, oluşturulan tanım desteklendirilmiştir. Yüzer konutlara olan ilgi, nedenleri ve sunduğu esneklik özellikleriyle belirtilmiştir. Farklı ülkelerden ve tarihsel uygulama örnekleri çalışmada sunularak yüzer konut tanımı güçlendirilmiştir. Diğer bir alt başlık olan “deniz aracı sınıfı yüzer konutlar”; yapım malzemeleri, gövde tasarımları, yapım yöntemleri ve boyutları ile geniş bir çeşitlilikte karşımıza çıkan deniz deniz araçlarıdır. Yüklenen sosyokültürel anlamı yani bir noktaya varmak değil yaşamsal seyir deneyimleri ele alınarak; farklı hareket tipindeki konut işlevli yatlar ele alınmıştır. Deniz araçlarının sınıflandırılması yapılmış, geleneksel ve işlevine göre örnekler belirtilmiştir. Tüm bu çalışmanın “yapı” ve “deniz aracı” alt başlığı ve özgün yüzmek tanımından hareketle; oluşturulan yüzer mekan tanımı “su üzerinde hareket edebilen ve mimari işlevler için tanımlanmış olan yapı sınıfı ve deniz aracı sınıfı hacimler” şeklinde biçimlenmiştir. Dördüncü bölümde; kapsamda belirtildiği üzere çalışmanın odağı olarak; her ikisi de konut işlevine sahip olmakla birlikte 10-24 m aralığındaki yat sınıfı deniz araçları ve 100 m²’ye kadar taban alanına sahip yüzer yapılar incelenmek üzere seçilmiştir. Yapılan araştırma sonucu “MX4 Houseboat Moat”, “Floatwing – GoFriday SA”, “WaterlilliHaus” ve “Verkauf Gallaxy 10” isimli yapı sınıfı yüzer konutlar ve 10-24 metre aralığındaki uzunluğa sahip olan “Ferretti Yachts 500”, “Ferretti Yachts 670”, “Azimut S7” ve “Sunreef Yachts, Sunreef 50” isimli deniz aracı yüzer konutlar, hacim ve mobilya odaklı olarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde çalışmanın; giriş kısmında vadettiği yeni yüzer mekan tanımı oluşturma, konusu olan çevrelerin büyüklüğü sınırlandırma, yüzer mekanlardan konutlar üzerine odaklanma, bu kısıtlara giren mevcut örnekleri inceleme, ilerideki tasarımlara rehberlik etme ve Türkçe literatüre katkı sağlama amaçlarının tamamını yerine getirdiği tekrar vurgulanmıştır. Bu çalışma, bundan sonra Türkçe ve İngilizce dillerinde makaleler ve bir kitap biçimlerinde yeniden yayımlanarak daha geniş kesime ulaşmayı ve uluslararası çapta bir yüzer mekan tasarım rehberine öncülük etmeyi de hedeflemektedir.

In the introduction part, the working principle, purpose, scope and method determined in order to make a volume and furniture-oriented analysis on small-scale floating spaces with residential functions are stated. In the second part; it has been mentioned that the concept of floating space, which was created as a result of the experiences of living on water, has been discussed in various academic studies with definitions that have differences and similarities. First of all, the definitions of “space” and “to float” were examined to create a conceptual infrastructure. The definitions of life on water, which are common to the academic studies, were mentioned and included in this category. It has been mentioned that the moving volumes on the water are defined as fixed spaces on the shore or in the offshore. Apart from the locations of the volumes on the water, academic studies dealing with the classification of floating space and the history of the floating volume are included. Flexible and sustainable alternatives of floating structures are included by examining new alternative living environments and their current problems. The concepts of space, architectural space and floating space are mentioned in order to provide the floating space focus and to make the study legible. In order to support the definitions of space and floating space and to create a new definition of floating space, which is the aim of the study, the samples figured out as the outcome of the search are classified by their properties of floating. In the third part; basically, the definition of housing was mentioned and floating spaces with residential functions were emphasized. The development of the social environment created by the houses over time and the definition of the house were examined. Housing, which is the focus of the study, has reached a new definition of floating housing by addressing the relationship between the human and the water. This definition includes the volumes above the water which meet the basic housing requirements and have characteristic movement features. In the continuation of the study, the floating spaces with residential functions were classified as building and “watercraft”. In one subtitle of the study, “the floating houses of building class” are specified according to their types and usage locations. In the scope of the study, the action of swimming, the definition of floating house and moves by means of propulsion, and the boundaries of the definition of floating house are all specified. The definition created was supported by giving examples of floating houses. The interest in floating houses is indicated by the reasons and the flexibility they offer. The definition of floating housing has been strengthened by presenting examples of historical applications from different countries. Another subtitle, “the floating houses of watercraft class” includes a wide variety of marine vehicles classified via thier construction materials, hull designs, construction methods and dimensions. By considering the attached socio-cultural meaning and the vital navigational experiences of the user, yatchs with residential functions in different movement types (trip, rather than reaching a destination) are discussed. Classification of marine vehicles has been made throughout the traditional and modern examples and their funcitons. Based on the subtitle of “structure” and “watercraft” and the original definition of floating in the entire study; the floating space definition created is as follows; “building class and watercraft class volumes that can move on water via propulsion and are defined for architectural functions”. In the fourth chapter; as stated in the scope as the focus of the study; although both have residential functions, vessels of 10-24 m range, namely yachts, and floating structures with a floor area of up to 100 m² were selected for the study. As a result of the research, floating houses of building class named “MX4 Houseboat Moat”, “Floatwing – GoFriday SA”, “WaterilliHaus” and “Verkauf Gallaxy 10”; and floating houses of watercraft class named Ferretti Yachts 500, Ferretti Yachts 670, Azimut S7 and Sunreef Yachts, Sunreef 50, which have a length of 10-24 meters, were examined in terms of space and furniture design. In the conclusion; it has been stresses that the study has fulfilled all the aims promised in its introduction part, as creating a new floating space definition, limiting the size of the surrounding areas, focusing on houses from floating spaces, examining the existing examples that fall into these constraints, guiding future designs and contributing to the Turkish literature. This study also aims to reach a wider audience and pioneer an international floating space design guide by being republished in the form of a book and various articles both in English and Turkish.
A volume and furniture focused review on small scale floating spaces with residential functions
Keywords: Building Class Floating House; Class Floating House; Deniz Aracı Sınıfı Yüzer Konut; Furniture; Interior decoration; İç dekorasyon; Mekan (Mimari); Mobilya; Space (Architecture); Watercraft; Yacht Design; Yacht Interiors; Yapı Sınıfı Yüzer Konut; Yat Tasarımı Floating Space; Yatlarda İç Mekân; Yüzen Mekan; Yüzer Mekan