Fethu'l esrar fi kitabi'l izhar adlı eserin inceleme ve edisyon kritiği - Öncü, Mustafa (My University, 2009)
Bu çalışmamızda Osmanlı alimlerinden imam Birgivi (6.981/ 1573)'nin Arap gramerine dair yazmış olduğu meşhur eseri Izharu'l-esrar ın önemli şerhlerinden biri olan Sobucalı Mehmed Efendi (6.1161/ 1748)'nin yazmış olduğu Fethu'l-esrar fi kitabi'l-İzhar isimli eserinin tahkik ve incelemesi yapılmıştır. Araştırmamız, biri inceleme diğeri ise metnin tahkiki olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Türkçe olan birinci kısım; giriş ve iki bolümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Sobucalı Mehmed Efendi (6.1161/ 1748)'nin hayatı, ilmi ve edebi kişiliği üzerinde durulmuştur. Fethu'l-esrar fi kitabi'l-izhari incelediğimiz ikinci bolümde, sunduğumuz metnin daha iyi anlaşılması için, önce konuya.giriş mahiyetinde İmam Birgivi ve İzharu’l-esrar’ından kısaca bahsedilmiş sonra Sobucalı'nın söz konusu eseri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Keywords: Arap Dili