Aletli̇ pi̇lates egzersi̇z programının kas kuvveti̇ ve dayanıklılık üzeri̇ne etki̇si̇ni̇n obez ve obez olmayan kadınlarda karşılaştırılması - Aksu, Semra (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma, aletli pilates egzersiz programının kas kuvveti, dayanıklılık ve vücut kompozisyonu üzerindeki etkilerini obez ve normal ağırlıktaki kadınlarda karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, pilates deneyimi olmayan 30-45 yaş aralığında gönüllü obez (VKİ: 36,37±1,60) ve normal ağırlıktaki (VKİ: 20,00±0,90) 20 kadın üzerinde yapılmıştır. Her iki gruba, 12 hafta süre ile haftada 3 gün 1’er saat olmak üzere aletli (reformer) pilates egzersiz uygulanmıştır. Aletli pilates egzersiz ncesi ve sonrasında yapılan testler şunlardır: vücut kompozisyonu (biyoelektrik impedans ve harpenden kaliper), 60°/ sn ve 180°/ sn hızlarında maksimum izokinetik konsantrik diz kuvveti ve maksimum izometrik kalça kuvveti (Biodex dinamometre 4 Pro), abdominal kuvvet ve endurans (fonksiyonel mekik testleri) ve esneklik (otur-eriş). Grup içi karşılaştırmalar, Wilcoxon Testi ile gruplar arası karşılaştırmalar ise son ve ön testlerin farkları alındıktan sonra Mann Whitney- U testi ile yapılmıştır. Bulgular: Her iki grupta (grup içi karşılaştırmalarında) yağsız vücut ağırlığı hariç vücut kompozisyonu parametrelerinde azalma; abdominal kuvvet, abdominal dayanıklılık ve gövde esnekliğinde artış bulunmuştur (P<0.05). Diz ekleminde, 60°/ sn ve 180°/ sn ekstansiyon absolut tork değerlerinde obez gruba göre normal ağırlık grubunda daha fazla artış göstermiştir (P<0.05). Kalça izometrik testlerinde ise obez grup normal ağırlık grubuna göre daha yüksek düzeyde kuvvet artışı göstermiştir (p<0.05). Sonuçlar: 3 aylık aletli pilates egzersizleri ile obez kadınlarda özellikle abdominal bölgede olmak üzere %yağ ve yağ ağırlığında azalma sağlanmıştır. Konsantrik izokinetik absolut diz eklem kuvveti normal ağırlık grubunda artarken; obezgrupta diz eklemindeki kuvvet artışları anlamlı düzeyde bulunmamıştır. Kalça fleksiyon ve ekstansiyon kuvvetinde ise obezler alışık olmadıkları bu eksantrik ve yay direncine karşı yapılan pilates egzersizlerinden (%13-20) önemli fayda sağlamış. Anahtar Sözcükler: Obezite, pilates, reformer, izokinetik, kuvvet

Objective: The aim of this study was to compare the effects of pilates reformer training program on maximum muscle strength, muscular endurance and body composition between obese and normal weight sedentary women. Material and Method: This study was made on 20 women with voluntary obesity (BMI: 36,37±1,60) and normal weight (BMI: 20,00±0,90) in the 30 - 45 age range without pilates experience. The participants were trained 3 days per week for 1 hour throughout 12 weeks training program. The tests that were conducted before and after pilates reformer training are: Body composition (bioelectric impedence and harpenden caliper); maximum concentric isokinetic knee flexion and extension muscle strength (60°/ sec and 180°/ sec) and hip joint isometric muscle strength (Biodex System 4 Pro Dynamometer); abdominal area strength test (functional curl- up tests) and flexibility (sit and reach test). Statistical analyses were done by Wilcoxon test for within group comparison and Man Whitney U test for between groups comparison. Results: In both groups, body composition values decreased except fat-free body mass, abdominal strength and endurance, and body flexibility increased (P <0.05). In the knee joint, normal weight group values of 60°/ sec and 180°/ sec flexion and extension absolute torque increased more than obese group. In the hip isometric tests, obese patients showed higher levels of force increase than non obese group. Conclusion: After 3 months of pilates reformer excercises, a weight loss without diet, especially in the abdominal area, fat and was was observed with the obese patients. Absolute knee joint strength (8-14%) increased normal weight group; no change was observed in obese group. In hip flexion and extension force, obese patients are absoluteyly availed from these non accustomed eccentric and spring resistance (13-20%).
The effects of pilates reformer training program on maksimum muscle strength and muscular endurance in obese and non-obese sedantary women
Keywords: Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönler; isokinetic; izokinetik; kuvvet Obesity; Obezite; Physiological aspects; pilates; Pilates method; Pilates yöntemi; reformer; strength