Gulami’nin “Dasitan-ı Hadicetü’l-Kübra” adlı eseri - Garip, Seda (My University, 2010)
GULÂMÎ’NİN “DÂSİTÂN-I HADÎCETÜ’L-KÜBRÂ” ADLI ESERİ Çalışmada, Gulâmî’nin Dâsitân-ı Hadîcetü’l-Kübrâ adlı eseri günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Şâirin destânına konu olması bakımından Hz. Hatice hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Şâirin hayatı ve edebî kişiliği hakkında kaynaklarda yeterli bilgiye ulaşılamadığından Gulâmî’nin destanı üzerinde derinlemesine tetkiklerde bulunulmuştur. Eser, şekil ve muhtevâ açısından incelenmiş, mevlid türü ile benzeyen ve ayrılan yönleri ortaya konulmuştur. Gulâmî, Hz. Hatice, Destan, Mevlid

AN ANALYSIS ON AL-DASITAN AL-HADIJA AL-KUBRA BY GULAMI In the study, Gulami’s al-Dasitan al-Hadija al-Kubra transferred to contemporary Turkish. General information is given about al-Hadija as the subject of the poets’ epic. Sufficient information could not be reached about poet's life and his personality in the literary sources but in-depth investigations were made on the poet’s epic. al-Dasitan is reviewed in terms of form and content, similar and differing aspects have been introduced with Mawlid. Gulamî, al-Hadija, epic, mawlid
Keywords: İslam Tarihi