İşletme yönetiminde yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin analizi - Arıcan Ayturan, Nesrin (My University, 2000)
Kişi, işletme ve ülkelerin benzer özellikteki en önemli problemlerinden biri sınırlı kaynakların dağılımı sorunudur. Ne var ki, yatırımların ülke ekonomisi içerisindeki yeri de şüphesiz tartışılmaz bir konudur. Yatırımların yanlış veya istikrarsız yapılması, yanlış metodlarla uygulamaya konulması, maliyetlerin yüksek tutturulması gibi konularla yüzyüze kalındığında bu durum hem yatırımcıyı veya çok kere işletmeyi etkilemekle kalmayıp, çoğu zaman işletmenin içinde bulunduğu endüstri dalını ve nihayetinde de ülke ekonomisini ters yönde etkilemiş olmaktadır. Yatırımların yanlış yapılması sonucu hem sınırlı olan ülke kaynakları israf edilmiş olacak hem de Türkiye gibi gelişmekte olan ve değişen dünya şartlarına uyum sağlamak zorunda olan bir ülke için geri kalmışlığı, ihracat düşüşünü, döviz sıkıntısını vb. gibi olumsuzlukları beraberinde getirecektir. Bu nedenledir ki yatırımların ülke düzeyinde arttırılmasının zorunluluğu her bilim adamı veya birey tarafından savunulan bir görüş olmuştur. Günümüzde artık yatırım kararlarına, girişimcinin tecrübesi ve ileri görüşlülüğü ile değil fizibilite etüdünün hazırlanması ile yapılan çalışmalar sonucu ulaşılmaktadır. İşletme yönetiminde yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin analizi adlı bu tez, girişi izleyen dört bölümden meydana gelmiştir. Girişi izleyen birinci bölümde öncelikle yatırım ve yatırımcı kavramları tanım ve türleri bakımından ele alınmış, yatırımın unsurları süre, maliyet ve kapasite açısından incelenmiş, projenin hedeflediği unsur esas alınarak diğer unsurların ona göre seçilmesi ortaya konulmuştur. Sözkonusu unsurların çok kısa açıklamaları, aralarında basit birer karşılaştırma yapmak amacı ile ele alınmıştır. Bunların yanında proje ve yatırım projesi kavramları tanım olarak ele alınmış, yatırım projelerinin yönetimi konusu ile yatırım düşüncesinin ortaya çıkıp, yatırımın üretime alınmasına kadar olan safhalar tek tek anlatılmıştır. Nihayetinde de yatırım ve finansman kararları arasındaki farklara değinilmiştir. İkinci bölümde, yatırım düşüncesinin ortaya çıkmasından işletmeye geçiş aşamasına kadar olan safhalara yer verilirken, işletmenin kabul edilmiş amacına erişmek için yatırım kararlarının alınması için gerekli olan veriler üzerinde durulmuştur. Bu verilerden yatırım harcamalarının tutarı, yatırımın işletmeye sağlayacağı yararlar kadar yatırımın ekonomik ömrü, ekonomik ömrü sonundaki hurda değeri ve yatırımlardan beklenen verim (getiri) üzerinde de durulmuştur. Üçüncü bölümde, bir yatırım projesi çalışması aşamalar halinde ayrıntılı olarak anlatılmış, firmaların sınırlı kaynaklara sahip olmaları bakımından, uygulamada yatırım projeleri arasından seçim yaparken hangi yöntem ve kriterleri kullanabilecekleri üzerinde durulmuştur. Devamında ise enflasyonun yatırım projelerinin değerlendirilmesi sırasında yarattığı sorunlar ve bu sorunları ortadan kaldırabilmek için firmalarca alınabilecek önlemler incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise akademik çalışmalara uyumlu bir uygulama çalışması yapılarak okuyucuya sunulmuştur. Ayrıca teorik çalışmaların yanında bir de pratik çalışma sunulması, konunun daha iyi anlaşılması için okuyucu ya da yatırımcı açısından yararlı olacaktır sanırım. Sonuç olarak; zaman ve sınırlı ekonomik kaynakların akıllıca işlerde kullanılması tesadüflere, girişimcinin tecrübesine veya ileri görüşlülüğüne bırakılmamalı, işletmenin amaçları doğrultusundaki mevcut projeler kabul görmüş ölçü teknik ve kriterlerine göre işletmelerin yatırım kararlarını nasıl verecekleri saptanmalıdır.

One of the most important problems that have same pecularities for individuals, firms and nations is the allocation of the scarce sources. But, the place of investments in the economy of a nation is undisputable matter. When the investments are carried out faulty, unstable, by wrong methods or at high costs, this fact affects investors or generally firms; furthermore it affects the related industry branch negatively and finally the economy of the nation. When the investments are carried out faulty, the sources of the nation are washed on one hand, this fact brings under development , export decrease, lack of foreign currency and other negative matters on the other. So, every scientist or every individual accepts that investments should be increased at the level of nation. Nowadays, investment decisions are not taken by enterpretors, experiment and their intuition but by feasibility research. This thesis titled analysis of factors that affect investment decisions on management, consists of an introduction and four chapters. In the first chapter that follows introduction, concepts, descriptions and kinds of investment and investors, are dealt; elements of investment are examined regarding duration, cost and capacity; the main element that the project aims is the basic point to determine other elements. The short explanations of the mentioned elements are dealt to compare them. Furthermore, concepts of project and investment project are dealt as definitions; management of investment projects and the phases of investment thought until the production phases are told one by one. And later, the differences between investment and financing decisions are dealt. In the second chapter, the phases from investment as a thought to carrying out in firm and the necessary data to take investment decisions to reach the accepted aim of firm are dealt. Mean while, the sum of investment expenditures, the benefits from the investment for firm, economic life of investment, the small value in the end of economic life and the expected profit from investments are dealt. In the third capter an investment project is told in detail as phases ; which methods and criteria that firms can use when they select one amongst investment projects are dealt. And later, the problems that inflation creates on appraising investment projects and the measures that the firms can take to remove this problems are examined. In the fourt and the last chapter, a practice study that is harmonious with academical studies is carried out. Furthermore, I think that a practice study together with theoretical studies is useful to understand the subject well for readers and investors. As a result, using of time and scarce economic sources rationally should not be carried out by chance or entepretors experiment and their intuition ; investment decisions should be taken by generaly accepted techniques and criteria for the projects that are harmonious with the firm's aims.
Keywords: İşletmeler-Mali Yönetim; Yatırımlar