İstanbul'da Eritema Migrans ile Başvuran 10 Lyme Olgusunun Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Lyme hastalığı (LH), Borrelia burgdorferi'nin neden olduğu, kene ile bulaşan ve birçok sistemi tutabilen bir enfeksiyondur. Ülkemizde B.burgdorferi seropozitifl iğinin %2-44 arasında değişen oranlarda bildirilmesine rağmen, LH'nın gerçek prevalansı tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin metropol şehirlerinden biri olan İstanbul'da, 2009-2013 yılları arasında eritema migrans (EM) lezyonları ile kliniğimize başvuran ve Lyme hastalığı tanısı konulan 10 olgunun retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Değerlendirilen olguların beşi erkek, beşi kadın olup, yaşları 9-51 yıl (yaş ortalaması: 34.5 yıl) arasında değişmektedir. Hastaların beşi Haziran, üçü Ekim, biri Kasım ve ikisi de Aralık aylarında başvurmuştur ve tümünde son 1-2 hafta içinde kene ısırığı öyküsü mevcuttur. Rutin laboratuvar testleri (tam kan sayımı ve biyokimya testleri) normal sınırlarda olan hastalarda, sistemik tutuluma ait klinik bulgular saptanmamıştır. EM lezyonları; beş hastada gövdede, üç hastada üst ekstremitede ve iki hastada alt ekstremitede yerleşiktir. Dört hasta anüler, üç hasta soliter maküler ve üç hasta hedef benzeri EM tipine sahiptir. Tüm olgularda, deri biyopsi örneklerinde polimeraz zincir reaksiyonu ile B.burgdorferi sensu lato DNA'sı tespit edilmiş ve ELISA ile B.burgdorferi IgM antikorları pozitif bulunmuştur. Dokuz erişkin hasta oral olarak günde iki kez doksisiklin 100 mg ile, bir çocuk hasta ise oral olarak günde iki kez amoksisilin 500 mg ile 21 gün süreyle tedavi edilmiştir. EM lezyonları tüm hastalarda 2-4 hafta içinde iyileşmiş; üçüncü, altıncı ve 12. aylarda yapılan kontrollerde, nörolojik, kardiyak ve eklem tutulumuna ait herhangi bir klinik bulgu saptanmamıştır. Bildiğimiz kadarıyla, çalışmamızdaki 10 olgu Türkiye'den bildirilen en geniş EM serisidir. Lyme hastalığındaki bu artış; son on yıl içinde ülkemizde kene ısırıklarında görülen artışla ve aynı dönemde yaşanan Kırım Kongo kanamalı ateşi epidemisine bağlı toplumda oluşan farkındalık ile ilişkili olabilir. Sonuç olarak, deride genişleyen eritemli bir lezyon saptandığında, ayırıcı tanıda LH da dikkate alınmalı, kene ısırığı öyküsü sorgulanmalı ve etiyolojiye yönelik tanısal testler yapılmalıdır

Lyme disease (LD) is a tick-borne, multisystemic infection caused by Borrelia burgdorferi. Although variable rates of seropositivity for B.burgdorferi have been reported between 2% to 44% in Turkey, its actual prevalence is not well-understood. The aim of this retrospective study was to evaluate the characteristics of 10 cases of LD presenting as erythema migrans (EM) between 2009 and 2013 from Istanbul which is one of the metropolitan cities of Turkey. Of the patients, fi ve were male and fi ve were female, ages between 9-51 years (mean age: 34.5 years). Five of the patients were admitted in June, three in October, one in November and two in December and all have the history of tick bite in last 1-2 weeks. There were no clinical symptoms for systemic infection among the patients with normal level routine laboratory test (whole blood count and biochemical tests) results. Five of the cases had EM lesions in the trunk, three in the upper extremities, and two in the lower extremities. Four patients presented with annular, three with solitary macular, and three with target-like EM lesions. In all cases, the biopsy specimens were positive for B.burgdorferi sensu lato DNA with polymerase chain reaction and all were also positive in terms of B.burgdorferi IgM antibodies with ELISA. Nine patients were treated with oral doxycycline, 100 mg twice daily and one child patient was treated with oral amoxicillin 500 mg twice daily for 21 days. EM lesions disappeared within 2-4 weeks in all patients. There was no clinical evidence for systemic involvement in any of the patients like neurologic, cardiac, and joint involvement at the follow-ups on the third, sixth and 12th months. To our best knowledge, 10 patients in this study are the largest EM series reported from Turkey. The increase in the number of LD cases may be associated with increased tick bite and increased awareness due to the emergence of concurrent Crimean-Congo hemorrhagic fever epidemic in Turkey. As a result, when enlarged erythematous lesions on the skin were observed, LH must also be considered in differential diagnosis, history of tick bite should be questioned and etiological diagnostic test should be performed
Evaluation of 10 Cases of Lyme Disease Presenting with Erythema Migrans in Istanbul, Turkey
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları; Mikrobiyoloji; Tropik Tıp