Ortaokul öğretmenlerinin kültürel değerlere duyarlılıklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (İstanbul ili-Üsküdar ilçesi örneği) - Oltulugil, Elif Ceyda (My University, 2023)
Bu araştırmanın temel amacı İstanbul ili, Üsküdar ilçesinde görev yapan ortaokul öğretmenlerinin kültürel değerlere duyarlılıklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma kapsamında ele alınan demografik değişkenler öğretmenlerin cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, mesleki kıdemi, anadili, etnik kökeni, farklı etnik kökene sahip bir yakınının olup olmaması, branşı, herhangi bir yabancı dil bilip bilmediği, yurt dışı deneyimi, yurt dışında geçirdiği süre, farklı kültürel değerlere sahip öğrencilerle çalışma durumu ve bu konuda hizmet içi eğitim alıp almama durumudur. İlişkisel tarama modelinde yürütülmüş olan bu çalışmada araştırmanın örneklemini basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak Üsküdar ilçesindeki ortaokullarda eğitim hizmeti veren öğretmenler oluşturmuştur. 282 katılımcının 163’ü (%57,8) kadın ve 119’u (%42,2) erkektir. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanmış bilgilendirilmiş onam formu ve sosyodemografik bilgi formu ve Kültürel Değerlere Duyarlı Öğretmen Ölçeği (KDDÖ) kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.00 kullanılarak analiz edilmiştir. KDDÖ’nün demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere Bağımsız Gruplar t Testi ve ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi) kullanılmıştır. İlgili analizler sonucunda öğretmenlerin kültürel duyarlıklarının ilgili değişkenlere göre farklılaştığı gözlemlenmiş olup elde edilen anlamlı ve anlamsız sonuçlar alan yazın perspektifinde tartışılmıştır.

The main purpose of this research is to examine the sensitivity of secondary school teachers working in Üsküdar, Istanbul, to cultural values in terms of various variables. The demographic variables discussed within the scope of the research depend on teachers' gender, age, education level, professional experience, mother tongue, ethnic origin, having a relative with a different ethnic origin, branch, knowledge of any foreign language, experience in abroad, time spent in abroad, work experience with students who have different cultural values and professional developpement training in this area. In this study, which was carried out in the relational screening model, the sample of the research was formed by a teacher who provides education in secondary schools in Üsküdar district by using the simple random sampling method. Of the 282 participants, 163 (57.8%) were female and 119 (42.2%) were male. In the study, data were collected by using an informed consent form and a sociodemographic information form prepared by the researcher, the Culturally Sensitive Teacher Scale (CBS). Research data were analyzed using SPSS 25.00 program. Independent Groups t-Test and ANOVA (One-Way Analysis of Variance) were used to determine whether CAS differs according to demographic variables. As a result of the related analyzes, it was observed that the cultural sensitivities of the teachers differed according to the relevant variables, and the meaningful and meaningless results obtained were discussed in the perspective of the literature.
Keywords: Cultural relativism; Çokkültürlülük; Kültürel değerlere duyarlılık; Kültürel farkındalık.Multiculturalism; Kültürel görecilik; Multiculturalism; Öğretmenler; Sensitivity to cultural differences; Sensitivity to cultural values; Teachers