Uluslararası pazarlara açılmada KOBİ’lerin karşılaştıkları pazarlama sorunları - Yazıcı, Said (My University, 2005)
KOBİ'ler ülkelerin kalkınmalarında çok önemli bir yere sahiptirler. Çok değişik açılardan ülke ekonomisine katkıları olan KOBİ'lerin üstünlükleri olduğu kadar, sorunlarının olduğu da bir gerçektir. KOBİ'ler için uygun çözüm önerileri geliştirebilmenin yolu, sorunların doğru tespit edilebilmesine bağlıdır. Bu sorunların başında da pazarlama sorunları gelmektedir. Özellikle yurt dışı pazarlara açılmak isteyen KOBİ'ler pek çok pazarlama sorunuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu hususlardan hareket ederek bu araştırma; Uluslararası pazarlara açılmada KOBİ'lerin karşılaştıkları pazarlama sorunlarının tespit edilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu sorunların başında; Pazarlama faaliyetlerinin KOBİ' lerde daha çok işletme sahibinin deneyimi, bilgisi ve becerisi ile yürütülmeye çalışılan, ancak ihmal edilen bir husus olması gelmektedir. Bunun dışında, dış pazarlar hakkında bilgi eksikliği, tanıtım sorunları, markalaşamama, fiyatlandırma sorunları, dağıtım ve lojistik sorunları, üründen kaynaklanan sorunlar, nitelikli elemana sahip olamama gibi pek çok sorun gelmektedir. Name and Surname:Said YAZICI Field:Business Administration Programme:Production Management and Marketing Supervisor:Assist. Prof. Dr. T.Sabri ERDİL Degree A warded and Date:Master - July 2005 sme, marketing problems

THE MARKETING PROBLEMS OF SMEs CONFRONTRED WITH ENTERING TO THE INTERNATIONAL MARKETS SMEs have an important role in countries's development. Contributing to the country's economy, SMEs have some problems beside superiorities. To be able to make approprite solutions for SMEs, the problems of them should be truely fixed. The marketing problems have a precedence within other problems. Especially the SMEs that wants to enter to the international markets, confront with many marketing problems. So this study was made acoording to fix the marketing problems of SMEs confronted with entering to the international markets. Trying to perform the marketing function in SMEs just by the owner's experience, knowledge and skill and so to neglect this function is the problem precedes other marketing problems. Beside this, deficiency of knowledge about foreign markets; problems about promotions, prices,distribution and logistics; not being to able to make a brand; problems arise from products, not being able to have qualified personnel etc. are the other problems the SME's confront with.
Keywords: KOBİ’ler