Hanefi mezhebinde tedvin dönemine ait ilk metinlerin tespit ve tahlili - Aydın, Mustafa (My University, 2021)
Bu çalışmada, fıkhın tedvin edildiği hicrî ikinci asırda, Ebû Hanîfe tarafından hangi metinlerin yazıldığının ve yazılan her bir metnin gerçekte kime ait olduğunun tespit ve tahlili konu edilmiştir. Birinci bölümde, hicrî ikinci asırda kaleme alınan örnek metinler ışığında o asrın metinlerinin karakter tahlili yapılmış, özellikle dönemin metin yazma ve yazılan metni rivayet etme geleneği incelenmiştir. İkinci bölümde, hakim kanaatin aksine, Ebû Hanife'ye ait bir fıkıh metninin varlığından ve bu metnin el-Usûl diye adlandırılan metinlerle ve el-Câmiʻu's-sagîr ile alakasından bahsedilmiştir. Alanında ilk olan çalışmamızı yaparken klasik tabakât, menâkıp ve tarih kitapları yanında Nâtıfî'nin el-Ecnas'ı başta olmak üzere birçok fürû-i fıkha dair eser de gözden geçirilmiştir.

In this study, in the second century AH, when fiqh was codificated, which texts were written by Abu Hanifa and who each text actually belongs to is determined and analyzed. In the first chapter, the character analysis of the texts of that century has been made in the light of the sample texts written in the second century of Hijrah, especially the tradition of writing texts and narrating the written text of the period is examined. In the second chapter, contrary to the prevailing opinion, the existence of a fiqh text belonging to Abu Hanifa and its relation with the texts called al-Usûl and al-Jami'u's-Sagîr are mentioned. While doing our work, which is the first in its field, in addition to classical tabaqât, menâqıp and history books, many works of fıqh, especially Natıfî's al-Ejnâs, were reviewed.
Keywords: al-Asl; al-Usûl; Ebû Hanîfe; el-Asl; el-Usûl Abu Hanifa; Islam; Islamic law; İslam; İslam hukuku; Tedvin