Sabit getirili menkul kıymetler portföyü optimizasyonu ve bir uygulama - Demirel, Engin (My University, 2008)
SABİT GETİRİLİ MENKUL KIYMETLER PORTFÖYÜ OPTİMİZASYONU VE BİR UYGULAMA Sabit getirili menkul kıymetler içerisinde ülkemizde işlem hacmi bakımından en çok tercih edilen devlet tahvilleri için aktif portföy seçim optimizasyonunu yatırımcılara önerilmiştir. Amaç aynı vadelere ve yakın kupon veya ıskonto oranlarına sahip devlet iç borçlanma senetlerinden devlet tahvillerinin gelecekte oluşabilecek piyasa faiz oranı değişkenliklerine karşı portföy içersinde tahvillerin doğru dağılımını yaparak toplam portföy getirisini arttırmak ve riske maruz değerini azaltmaktır. Bu doğrultuda devlet tahvili piyasasında sabit getirili menkul kıymet yönetimi içinde aktif portföy yönetimi uygulaması olan kelebek modeli ile süre ve getiri eğrisi içbükeyliğine bağlı tahvil portföy seçimleri karşılaştırılmıştır. Devlet tahvillerini belirlenen dönemler için vade, faiz ve ihraç miktarları ilişkileri regresyon analizi ile incelenmiştir. Bu anlamda süre ve konveksite değerleri, aynı vadeleri taşıyan ve yakın kupon faiz oranlarına sahip tahvillerin portföy içerisindeki tahvil ağırlıklarının belirlenmesinin yatırımcı kararsızlıklarında kullanımı önerilmiştir. Kelebek modeli ile kıyaslanan yaklaşım kuponlu tahvillerde portföy toplam getirisi ve riske maruz değerde olumlu sonuçlar üretmiştir. Iskontolu tahvillerde ise kelebek modelinin portföy optimizasyonu daha olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.

FIXED INCOME SECURITIES PORTFOLIO OPTIMIZATION AND AN APPLICATION Active portfolio optimization is purposed to investors on treasury bonds, which mostly preferred according to transaction volume in the fixed income securities. The purpose is to combine a true portfolio distribution against future interest volatility on government debt securities, which have same maturity and similar discount rate treasury bonds in order to increase total portfolio income and reduce value at risk. According to this purpose bond portfolio optimization with duration and convexity are compared with butterfly strategy which is a type of active portfolio management application in fixed income portfolio management on the government bond market. Government bonds are examined under selected terms according to interest rate, maturity and issue value by using regression analyses According to this study, in order to determine portfolio weights on treasury bonds which have same maturity and discount rate using duration and convexity values are purposed to investors’ indecisions. Comparison to this method with butterfly strategy creates better solutions according to total portfolio income and value at risk on coupon bonds. But on discount bonds butterfly strategies generates better solutions among total portfolio income and value at risk.
Keywords: Aktif Portföy Yönetimi; Menkul Kıymetler; Muhasebe