Sağlık yayıncılığında dezenformasyon : Zahide Yetiş’le programı örneği - Altun, Çiğdem (My University, 2019)
Bu tezin amacı, medyada sağlık yayıncılığı adı altında yapılan programlardan biri olan “Zahide Yetiş’le” programında dezenformasyonun nasıl ve hangi araçlar aracılığıyla yapıldığını ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle sağlık yayıncılığı ve dezenformasyon bağlamında literatür taraması yapıldı. Sonrasında çalışmanın örneklemi olan “Zahide Yetiş’le” ylem analizi yöntemleriyle incelendi. Zahide Yetiş’le programında dikkat çeken nokta sağlık yayıncılığı adı altında stüdyoya gelen konuklar üzerinden dezenformasyonun yapılmasıdır. Bunun yanı sıra programa katılan konukların önce sağlık sorununa dikkat çekildiği sonrasında ise mahremiyet alanlarına girilerek özel hayat basite indirgenmiştir. Bu bakımdan Zahide Yetiş’le programının sağlık yayıncılığı adı altında özel hayatı teşhir ettiği, magazinleştirme olgusunu ön plana çıkardığı ve dezenformasyona neden olduğuna tanık olunmuştur. Popülaritesini koruyan televizyonda ki sağlık yayıncılığını izleyerek bilgi sahibi olacağına kanaat getiren bireylerin dezenformasyona uğradığı çalışmada yer bulmuştur.

The aim of this thesis is to show how and through which disinformation is done in ”Zahide Yetiş’ program, which is one of the programs under the name of health publishing in the media. In this study, first of all, literature was searched in the context of health publishing and disinformation. Then, “Zahide Yetiş’ program, the sample of the study, was analyzed with content and discourse analysis methods. The highlight of the program with Zahide Yetiş is the disinfection of the guests coming to the studio under the name of health publishing. In addition to this, firstly the health problem of the guests participating in the program was pointed out and then private spaces were reduced to privacy by entering privacy areas. In this respect, it was seen that Zahide Yetiş and her program exhibited private life under the name of health publishing, highlighting the phenomenon of magazineization and causing disinformation. It was found in the study that the individuals who thought that they would have information by watching the health broadcasting on television, which maintained its popularity, were subjected to disinformation.
Keywords: Bilim Haberciliği; Dezenformasyon; Disinformation; Health Broadconting; Sağlık Yayıncılığı; Science Journalism; Television Programming; Television programs; Televizyon Programcılığı; Televizyon programları; Zahide Yetiş