Kanun-ı Esasi’de yasama yetkisi - Yıldız, Abdulkadir (My University, 2010)
Kanun-ı Esasi ile Osmanlı Devleti sadece bir parlamentoya sahip olmamış, siyasi rejim, monarşiden meşruti yani kayıtlanmış veya sınırlı monarşiye dönüşmüştür. Batı’nın etkisiyle ve fakat sosyolojik ve ideolojik temelleri sebebiyle Batı’dan farklı şekilde yaşanan Osmanlı modernleşmesi içerisinde Kanun-ı Esasi, Tanzimat’tan itibaren yaşanan hızlı dönüşümü Meşrutiyet safhasıyla devam ettirecektir. Bu süreç en çok da yasama noktasında kendisini gösterecektir. Doğal olarak bir parlamentoyu gerektiren meşrutiyet, yasama yetkisi açısından padişahla parlamentonun yetkileri noktasında düğümlenmektedir. 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ise, Kanun-ı Esasi’nin yürürlükten kaldırılmadan uygulandığı bir dönemi açacaktır. Uygulanan meclis hükümeti sistemi, Büyük Millet Meclisi’ni yasamanın yanında yürütme ve hatta yargı yetkisinin de tartışmasız sahibi yapacaktır. Kanun-ı Esasi’nin yürürlükte olması ve yeni meclisin üyelerinin büyük çoğunluğunun dağılan Meclis-i Mebusan’dan gelmiş olması, bahsedilen dönemi yasama yetkisi açısından Meşrutiyet döneminin bir devamı mahiyetine büründürecektir. Osmanlı Klasik Dönemi Yasama, Tanzimat, Kanun-ı Esasi’de Yasama Yetkisi, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile Yasama

Ottoman Empire with Kanun-ı Esasi had not only a parliament, but at the same time Ottoman’s politic regime was transformed from monarchy to constitutinal monarchy. With the Western effect and because of sociological and ideological basics, Kanun-ı Esasi within Ottoman modernization that experienced differently with respect to West, continues with rapid transformation through Meşrutiyet since Tanzimat. This process was most clear at legislation power. Constitutinal monarchy which requires parliament in its nature was focused on the legistation powers of the monarch and parliament. 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu started a period that also Kanun-ı Esasi.was constituted meanwhile. Govermental parliament system made TBMM unargued authority for legislation, propulsion and even judgement. Because of existance of Kanun-ı Esasi with Teşkilat-ı Esasiye Kanunu and the members of the new parliament was composed of the old members of Meclis-i Mebusan, this period was like extention of Meşrutiyet period. Key Words:Legislation at Ottoman Classical Term, Tanzimat, Legislation Power At Ottoman Constitution, Legislation Power with Teşkilat-ı Esasiye Kanunu
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku