Hizmetiçi eğitimin toplam kalite yönetimindeki yeri ve bir uygulama - Tuncer, Hülya (My University, 2000)
Günümüzde ortaya çıkan savaşlar artık ekonomik karakterdedir. Endüstri ülkeleri kendilerini daha önce benzeriyle karşılaşmadıkları bir soğuk savaş içinde bulmuşlardır. Kalite Savaşı olarak isimlendirilebilecek bu savaşta, teknolojik üstünlük, maliyet ve hız silahları yeterli olmamakta, işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için kalite kalkanına sahip olmaları gerekmektedir. Bu kalkanı sağlayan yönetim şekli de Mükemmeli Arayış Yolculuğu olarak özetlenen Toplam Kalite Yönetimi (TKY) dir. TKY'nin dünyadaki uygulamaları, sadece iş süreçlerinin kalitesini iyileştirmeye yönelik çabaların istenilen sonuçları elde etmekte başarısız kaldığını göstermektedir. İş süreçlerinin, ürün ve hizmet kalitesinin ancak insan kaynağının yeterliliğinin geliştirilmesiyle mümkün olabileceğinin anlaşılması, işletmelerde yapılan hizmetiçi eğitimin TKY'nin benimsenmesindeki ve başarıyla uygulanmasındaki önemini öne çıkardığı söylenebilir. Çalışmamızda hizmetiçi eğitimin TKY'deki yeri ve önemi incelenmiştir. Beş ana başlık altında ele alınan çalışmamızın birinci bölümünü oluşturan Giriş bölümünde, değişen ekonomik koşullar içinde işletmelerin varolabilmek ve rekabet edebilmek için Toplam Kalite Yönetimine yönelmeleri gereğine değinilmiş, uygulama alanı olarak neden havacılık sektörünün seçildiği açıklanmıştır. İkinci bölümde TKY ile ilgili temel kavramlar, TKY'nin tanımı ve temel özellikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde hizmetiçi eğitim kavramı, işletme ve birey açısından yararları ile kullanılan yöntemler hakkında ayrıntılı bir biçimde bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde TKY'nde hizmetiçi eğitimin önemi üzerinde durularak eğitim sürecinin aşamaları açıklanmıştır. Eğitim faaliyetleri içerik ve uygulandığı düzeylere göre incelenerek TKY eğitiminde uyulması gereken kurallar ele alınmıştır. Dördüncü bölümü oluşturan Uygulama aşamasında TKY sürecini başlatmış bir havayolu işletmesindeki hizmetiçi eğitim uygulamaları incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise hizmetiçi eğitimin TKY uygulamasındaki önemine bir kez daha değinilerek elde edilen bulguların irdelenmesi ile öneriler getirilmeye çalışılmış ve tezimiz sonuçlandırılmıştır.

Nowadays the wars are mainly economically structured. The industrial countries found themselves in a cold war they hadn't faced any similar ones before. The technological superiority, the low-cost and the superiority of weapon are not sufficient in the war named Quality war; the companies should own a shield of quality in order to continue their presence. The management which provide this shield is Total Quality Management (TKY, in Turkish; Toplam Kalite Yönetimi) that can be summarized as the voyage of seeking for the best. The practice of TKY in the world only indicates that the efforts to improve the quality of jobs are unsuccessful. The process of jobs, the quality of products and services can be successful only by human source. This necessity shows us the importance of training in TKY. This study includes five chapters. In introduction it is stated about that for the maintenance of companing and to keep their competition in changing economic conditions they should apply TKY and it is mentioned about the reasons of preferring the sector of aviation. In the second chapter, TKY is defined and the basic concepts of it are explained. The basic features of TKY are also enumerated. In the third chapter, training and its utilities for company and for individuals are mentioned. The methods are clarified. In addition, the importance of training and the stage of the process of it are explained. The training activities and their contents, also according to the stages in which they are applied, are examined. The rules of training of TKY are mentioned. In the fourth chapter, practices of training in an airline company which applies TKY process are mentioned. In conclusion, the importance of training practices in TKY is mentioned again and results are examined. Also the suggestions are offered, so our thesis is concluded.
Keywords: Personel Yönetimi-Toplam Kalite Yönetimi